Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forum för scenkonst

Föreläsning

Vilken roll kan scenkonsten ha i en föränderlig värld? På vilket sätt kan utbildningarna interagera med samhället? I denna seminarieserie diskuteras scenutbildningarnas roll i vår tid. Med gäster från såväl scenkonst som utbildning och civilsamhälle. Vårens tema: Digital scenkonst.

Scenkonsten har under senare tid i allt större utsträckning utnyttjat digital teknik som ett eget konstnärligt uttryck; vi ser liveprojektioner och till och med hologram samspela med skådespelare, musikalartister och operasångare. Flera scener runt om
i världen har dessutom startat digitala scener, och spelbranschen skapar helt nya arbetstillfällen för scenartister. Hur kan våra utbildningar rusta studenterna för detta delvis nya landskap? Detta och mycket annat vill vi sätta fokus på i vårens Forum för scenkonst.

Presenteras i samarbete med Kulturakademin. Fri entré men boka plats via www.kulturakademin.com

Deltagare:

Lotta Lekvall
är VD för Folkteatern i Göteborg sedan 2015. Före dess var hon VD för Nätverkstan och jobbade både kulturpolitiskt strategiskt på nationell nivå och operativt i Nätverkstans utbildningar, projekt, internationella arbete och workshops. Lotta Lekvall har suttit i Kungliga Operans styrelse under fem år, genomfört många utredningar t ex om Wermland Opera och Gävle Konserthus. Hon sitter nu i Rådet för Europastudier på Göteborgs Universitet.

Jonas Johansson är konstnär, designer och lärare med fokus på teknik, rörlig grafik och visuell kommunikation. Hans konst skapar lekfulla möten mellan ljus, maskin och människa, exempelvis i höstas skapade han performancet Virtual Dancer med en dansare i motion capture-dräkt som skapar ljus och ljud via ett skräddarsytt musik-verktyg i VR. Just nu leder han kursen Rörlig Grafik och Bild på Beckmans designhögskola med fokus på just live AV-performance, analoga visuals, projection mapping mm. och han leder även gruppen NAVA, Nordic AudioVisual Artists, som bjuder in visual artists att uppträda tillsammans med en musik-akt på Sónar Reykjavik. Jonas är också med i kollektivet Svartljus som arbetar för att demokratisera ljuskonsten. Läs mer på www.jonasjohansson.se

Anna Pettersson är regissör, skådespelare och chef för Strindbergs Intima Teater. Hennes uppsättning av Fröken Julie på samma teater, med sig själv som enda medverkande, blev mycket uppmärksammad och för den belönades hon med TCO:s kulturpris, Svenska Teaterkritikernas pris och DN:s kulturpris. Anna har regisserat ett tjugotal uppsättningar och som skådespelare har hon medverkat i en rad uppsättningar på Stockholms stadsteater och Dramaten samt regisserat Alice i Underlandet och Förbjuden Ingång på Göteborg Stadsteater.

Heidi Saikkonen är scenograf, kostymdesigner och utställningsformgivare. Uppdragsgivare har varit bl a Backa Teater, Göteborgs Stadsteater, Regionteatern i Växjö, Folkteatern i Gävle, Göteborgs Stadsmuseum och Kulturen i Lund. Heidi har arbetat med flera projekt på Teater Bhopa och gjorde scenografi till Lukas Moodyssons film Fucking Åmål. Föreställningen Glängtan, (scenografi och kostym) på Backa Teater blev utvald till Bibu i Helsingborg i maj 2018. Heidi sitter i styrgruppen för Barnteaterakademin. Läs mer på https://heidisaikkonen.wordpress.com

Lis Hellström Sveningson är kulturskribent och dans- och teaterkritiker, bland annat i Göteborgs-Posten och Danstidningen. Hon har arbetat i en rad olika medier och genrer, sedan snart 30 år som frilans med Göteborg som bas. Vid sidan av kulturjournalistiken undervisar hon ofta, framför allt på en rad högre konstnärliga utbildningar. Till projektledarutbildningen Kulturverkstan har hon varit knuten sedan starten 1999. Lis är också anlitad som föreläsare, debattdeltagare och samtalsledare.

Datum: 2019-03-04

Tid: 18:00 - 20:00

Kategorier: Teater

Arrangör: Högskolan för scen och musik

Plats: Artisten, Fågelsången 1
Lindgrensalen, A302

Avgift: Fri entré men boka biljett via kulturakademin.com

Kontaktperson: evenemang@hsm.gu.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2016-04-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?