Konstnärligt talat: Förklädd Gud i samtida dräkt

Föreläsning

I ett par års tid arbetade Folkoperan i Stockholm med en uppsättning av Förklädd Gud i tätt samarbete med EU-migranter från skogen i Högdalen. Resultatet blev en smärtsamt aktuell tolkning av Lars-Erik Larssons körverk från 40-talet, interfolierad med nykomponerad musik av Jonas Forssell. I kvällens samtal - med inslag av musik och videoklipp - får vi ta del av berättelsen om hur en unik föreställning växte fram. Bar & servering.

Med: Malin Stenberg, regissör; Zinica Ciuraru, aktör; Lelo Nika, dragspelare samt Jonas Forssell, kompositör.

Moderator: Catharina Bergil, enhetschef scenområdet.

Malin Stenberg: Regissör till Folkoperans uppsättning Förklädd Gud. Utbildad på Dramatiska Institutet. Har arbetat bl a på Teater Bhopa, Folkteatern i Göteborg, Teater Tribunalen, Backa Teater, Folkteatern i Gävleborg, Östgötateatern, Göteborgs Stadsteater, Ung scen/öst, Dramaten. Förklädd Gud är hennes första operaproduktion.

Jonas Forssell: Tonsättare som skrivit de nya partierna i Förklädd Gud. Studerat komposition och instrumentation vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Klarinettist och saxofonist i olika genrer, inte minst som teatermusiker. Har skrivit musik för Riksteatern och stadsteatrarna i Göteborg och Uppsala. I slutet på 90-talet var Forssell konstnärlig chef för Norrlandsoperan.

Lelo Nika: Internationellt turnerande dragspelsekvilibrist som tillsammans med Folkoperans orkester skapade en helt ny ljudbild till uppsättningen Förklädd Gud. Lelo Nika är romsk dragspelsmästare, ursprungligen från Serbien. Utbildad av den serbiske ackordionisten Branimir Dokic och har fördjupat sig i slavisk och romsk musikkultur. Även klassiskt skolad i Danmark.

Zinica Ciuraru: Aktör i uppsättningen Förklädd Gud. Zinica Ciuraru kom tillsammans med sin man från staden Iasi i Rumänien till Stockholm för att söka arbete första gången 2014. Anställningen på Folkoperan innebar den första inkomsten i Sverige.

Läs artikel om Folkoperans uppsättning av Förklädd Gud i en artikel i Södermalmsnytt

Vad är konstnärligt talat?
Under året bjuder Högskolan för scen och musik in till fyra måndagskvällar om utbildning och forskning med fokus på samtidsfrågor. Hur kan vi spetsa vår verksamhet ytterligare och gå i täten för konstnärlig och pedagogisk utveckling? Hur kan vi bli än mer relevanta som en viktig röst i samhället? Och hur kan vårt hus Artisten fortsätta att utvecklas som en kreativ och välkomnande mötesplats för alla?

Datum: 2019-03-11

Kategorier: Teater

Arrangör: Högskolan för scen och musik

Plats: Artisten, Fågelsången 1