Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Konferens om dekoloniserande pedagogik

  [2019-04-11] Valand Academy välkomnar dig till en tredagars workshopskonferens för diskussioner om dekoloniserande pedagogik samt estetiska och etiska dimensioner för bildframställning i film och fotografi.

 • Hendrik Zeitler ställer ut på Stadsmuseet

  [2019-04-08] Under åtta år dokumenterade fotografen, läraren och Hammarkullebon Hendrik Zeitler naturen runt Hammarkullen. Nu ställs ett urval av bilderna ut på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen "424 " Hammarkullens natur¿ öppnar lördagen den 13 april.

 • Studenter från HDK ställer ut på Milan Design Week

  [2019-04-08] Mellan den 9 och 14 april under Milan Design Week fyller svenska formgivare och designföretag den officiella Sverigeutställningen "HEMMA gone wild" med sina verk. Utställningen är en uppföljning på förra årets utställning "HEMMA - Stories of home". Även då bidrog studenter från HDK med egna verk.

 • Minnesord över hedersdoktor Agnès Varda

  [2019-04-05] I slutet av förra veckan kom beskedet om den franska regissören Agnès Vardas bortgång. År 2008 utnämndes Agnès Varda till hedersdoktor på Filmhögskolan, nuvarande Akademin Valand. Gunilla Burstedt var tidigare prefekt på Filmhögskolan och den som tog initiativ till att föreslå Agnès Varda som hedersdoktor. Här skriver hon ett kort minnesord.

 • Save the date för PARSE-konferensen 13-15 november

  [2019-03-29] Boka redan nu den 13-15 november i din kalender för PARSE forskningskonferens. För tredje gången samlas drygt 200 forskare och konstnärer från hela världen för att utbyta kunskap och idéer, underhålla och få nya kontakter och gemensamt stärka den konstnärliga forskningen.

 • Träffa oss på Vetenskapsfestivalen 1-12 april

  [2019-03-22] Missa inte höjdpunkterna i programmet där medarbetare och studenter från Högskolan för scen och musik, Akademin Valand och HDK - Högskolan för design och konsthantverk medverkar.

 • Göteborg kan bli Sveriges första UNESCO City of Literature

  [2019-03-22] Kommunstyrelsen beslutade i förra veckan att Göteborg ska ansöka om att bli en UNESCO City of Literature. Akademin Valand står bakom skrivelsen som föregick beslutet. - Det är en jättefin möjlighet att tillsammans med en rad andra litterära aktörer driva på den redan starka utvecklingen av Göteborg som litteraturstad, säger Sofia Gräsberg, enhetschef för litterär gestaltning på Akademin Valand.

 • Konstnärligt talat: Premiär för ny samtalsserie i barmiljö

  [2019-02-26] Under året bjuder Högskolan för scen och musik in till fyra måndagskvällar om utbildning och forskning med fokus på samtidsfrågor. Hur kan vi spetsa vår verksamhet ytterligare och gå i täten för konstnärlig och pedagogisk utveckling? Hur kan vi bli än mer relevanta som en viktig röst i samhället? Och hur kan vårt hus Artisten fortsätta att utvecklas som en kreativ och välkomnande mötesplats för alla?

 • Kandidatprogram för dig som vill jobba med litteratur

  [2019-02-19] Nu öppnar ansökan till kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta brett med litteratur. Ansök senast 15 mars.

 • Världsunikt instrument invigs i Göteborg

  [2019-02-19] Den 21-24 februari invigs ett unikt instrument i Tyska kyrkan i Göteborg: Ett claviorganum, en kombination av orgel och cembalo.

 • Posthumanistiskt konstprojekt med ån Viskan och dess omgivningar

  [2019-02-14] Vilka relationer kan ett vattendrag ha till de växter, djur och människor som det passerar? Det är en fråga projektledarna Theo Ågren och Thomas Laurien från HDK hoppas få svar på i konstprojektet Skimmer och härvor i Viskadalen.

 • Ljudkonst ett samspel mellan konstnär och platsens förutsättningar

  [2019-02-14] Ljudinstallationer kan på ett påtagligt sätt ändra människors upplevelse av offentliga platser. Men det är viktigt att konstnären först skaffar sig en förståelse för de villkor som finns inbyggda i platsen, och hur ljudkonsten kan förändra upplevelsen av den. Detta undersöks i en avhandling från Högskolan för scen och musik.

 • Nya sommarkurser för lärare i grund- och förskola

  [2019-02-08] Den 20 februari öppnar ansökningsperioden för fyra nya sommarkurser som ges sommaren 2019 på Högskolan för scen och musik. Tre av dem vänder sig till yrkesverksamma pedagoger inom förskolan som vill fördjupa sig i estetiska ämnen. Den fjärde riktar sig till yrkesverksamma lärare i grundskolan t o m årskurs 6. Kurserna är på 5 poäng var och består av seminarier och workshops i juni och augusti, samt självstudier i juli.

 • Vems hand är det som gör? Ny avhandling i konsthantverk

  [2019-02-06] Frida Hållander, doktorand i konsthantverk på Konstfack, disputerar med avhandlingen "Vems hand är det som gör? En systertext om konst/hantverk, klass, feminism och om viljan att ta strid."

 • Hedersdoktor Tomas Söderberg har gått ur tiden

  [2019-02-05] Tomas Söderberg, hedersdoktor vid Göteborgs universitet och ordförande för Torsten Söderbergs stiftelse, avled i början av året. Han blev 82 år gammal.

 • Återvunna kläder blir till möbler genom unikt samarbete

  [2019-02-04] Studenter på HDK har i samarbete med två svenska företag utforskat möjligheterna att skapa möbler av återvunna textilier. Nu visas projektet "Searching for Circles" på Stockholm Furniture Fair 5-9 februari, 2019.

 • "A second ago". 12 berättelser om design som kan förändra världen.

  [2019-02-01] Utställningen A Second ago visas på Stockholm Furniture & Light Fair 5-9 februari.

 • Anders Hagberg blir professor i musikalisk gestaltning

  [2019-01-29] Anders Hagberg är lärare på musikutbildningarna med inriktning improvisation och världsmusik. Han är också internationellt verksam som flöjtist, saxofonist och kompositör. Nu befordras han till professor i musikalisk gestaltning.

 • Fyra vinnare från HDK i Ung Svensk Form 2019

  [2019-01-28] Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och utställning för unga svenska designers som uppmärksammar behovet av att skapa kreativt utrymme inom designarbetet. I år är det inte mindre än fyra formgivare från HDK med olika inriktningar som prickat in vinnarkriterierna.

 • Bli doktorand inom estetiska ämnen i utbildningsvetenskap, inriktning bild eller slöjd

  [2019-01-24] Göteborgs universitets gemensamma forskarskola CUL (Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning) utlyser doktorandplatser.

 • Studenter ställer ut fotoböcker om livsval och drömmar

  [2019-01-23] På lördag den 26 jan öppnar fotoutställningen "Ordna livet - sjutton böcker" på Göteborgs stadsmuseum. I utställningen ställer fotostudenter från Akademin Valand ut fotoböcker som de gjort i relation till Stadsmuseets utställning "Jobba, leva, bo - bilder av ett samhälle".

 • Film och samtal på Akademin Valand under Göteborgs Film Festival

  [2019-01-22] Under Göteborgs Film Festival kommer studenter på Akademin Valand visa film och arrangera samtal och seminarier i skolans gallerier och Bio Valand. Alla programpunkter är gratis och inget festivalpass behövs.

 • David Dencik i artist talk om filmskådespeleri

  [2019-01-17] Som en del av sitt treåriga residens vid Högskolan för scen och musik (HSM) kommer David Dencik hålla gemensamma masterclasses för scenkonststudenterna vid HSM såväl som Akademin Valands filmstudenter. Dencik kommer också ge ett artist talk öppet för allmänheten torsdag 31 januari.

 • Nya band mellan Göteborgs universitet och Arizona State University

  [2019-01-09] Professor Kajsa G. Eriksson är forskare och undervisar vanligtvis i bild med inriktning gestaltning på Högskolan för design och konsthantverks bildlärarprogram i Göteborg. Under hösten 2019 kommer hon undervisa vid Herberger Institute for Design and the Arts vid Arizona State University i USA.

 • HDK medverkar i en unik samverkansplattform för trätillverkning

  [2019-01-09] EU, genom Tillväxtverket, har beviljat sju miljoner kronor i stöd till projektet Trämanufaktur ¿ tillverka i trä. Även Västra Götalands regionutvecklingsnämnd bidrar med dryga 7 miljoner. Det innebär en total satsning på 19 miljoner kronor för att skapa en testmiljö och ett utvecklingscentrum för industriell trätillverkning i Västra Götaland.

 • The 'essentially' feminine - ny bok ute nu!

  [2018-12-20] A mapping through artistic practice of the feminine territory offered by Early Modern Music.

 • Vi minns Gunnar Sjöström, 1928-2018

  [2018-12-13] Den tidigare rektorn för Musikhögskolan, Gunnar Sjöström, har gått bort. Gunnar Sjöström var verksam på Musikhögskolan mellan 1966 och mitten av 1990-talet.

 • Skrivarkurs öppnar för sen anmälan

  [2018-12-10] Den 14 december öppnar Akademin Valand kursen Genom Skriften för sen anmälan. Kursen är en fristående skrivarkurs för dig som är eller är på väg att bli svensklärare. Du som söker kan också vara lärare i annat ämne och intresserad av skönlitteratur.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://konst.gu.se/aktuellt/
Utskriftsdatum: 2019-04-19