Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Indiska fotokonstnärer gästar Akademin Valand i september

  [2019-08-19] I september anordnas ett symposium på Akademin Valand, Göteborgs universitet, som lyfter hur fotografi kan användas för att synliggöra sociala, politiska och miljömässiga utmaningar. Bland de medverkande finns flera av Indiens stora samtida fotokonstnärer.

 • Alumn från HDK vinnare i Adobe Awards 2019

  [2019-08-19] Anna Pers Bräcke som tog sin kandidatexamen i design på HDK 2018 står som vinnare i kategorin illustrationer i Adobe Awards 2019. Stort grattis till Anna!

 • Gratis sånglektioner - ansökan öppen nu

  [2019-08-14] Är du intresserad att få gratis lektioner i sång på Högskolan för scen och musik? Ta chansen att bli övningselev och träffa en av våra musiklärarstudenter vid ca 10 tillfällen under hösten. Undervisningen är en del av lärarstudenternas utbildning och handleds av en lärare från Högskolan för scen och musik vid 1-2 av dessa tillfällen. Om du är över 18 år är du välkommen att söka.

 • HDK-studenter bakom medaljen till GöteborgsVarvet 2020. Rösta på din favorit!

  [2019-07-01] 1-31 juli kan du rösta på den medalj som du vill ska pryda de dryga 60 000 löparna på GöteborgsVarvet 2020.

 • Nu öppnar ansökan till forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik

  [2019-06-27] 1 juli öppnar ansökan till forskarutbildning inom den nya nationella forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik. Forskarskolan är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Konstfack och Stockholms universitet.

 • Klart med bygge av Konstnärliga fakultetens nya hus

  [2019-06-26] Nu är det äntligen bestämt att Högskolan för scen och musik ska byggas till och byggas om till ett nytt hus som rymmer hela Konstnärliga fakulteten. Det nya huset ska enligt den preliminära planen stå klart för inflyttning 2025. - Det känns fantastiskt att vi nu beslutat att göra den här satsningen, säger Sanne Kofod Olsen, dekan på Konstnärliga fakulteten.

 • Samhällsutveckling och rättigheter i Almedalen

  [2019-06-25] Akademin Valand och Högskolan för design och konsthantverk medverkar i både temadagar och seminarier under årets Almedalsvecka. Temat för programpunkterna är hur kameran kan användas som verktyg för samhällsutveckling samt konflikten mellan frihet och ansvar.

 • Dekanbrev juni

  [2019-06-18] Nyheter till fakultetens medarbetare om bland annat: Tack för trevlig sommarfest, bygg-besked om Konst2025 och saker på gång i höst.

 • Träffa oss i Almedalen

  [2019-06-18] Konstnärliga fakulteten finns på plats i Visby under Almedalsveckan där vi bland annat diskuterar betydelsen av konstnärliga ämnen i skolan tillsammans med kulturminister Amanda Lind och visar hur kamerans kan användas som verktyg för samhällsutvecking.

 • Grattis till årets Carl Larsson-stipendiater

  [2019-06-18] Stort grattis till Elina Alatalo, Kaajsa Lindberg, Eirik Rønneberg, Shahab Mehrabi, Anne Rantakylä och Mhairi Fraser som får årets Carl Larsson-stipendier, samt Teodor Losman Nädele som är årets Grez-stipendiat.

 • Stjärnviolinisten Isabelle van Keulen ny artist in residence vid HSM

  [2019-06-17] En musiker i absolut världsklass blir gästlärare vid Högskolan för scen och musik. Den nederländska violinsten och violasten Isabelle van Keulen bjuds in till skolans artist in residence-program, som presenteras med stöd från Stena-Stiftelsen. Tack vare sin musikaliska mångsidighet har hon blivit en av sin generations mest uppskattade instrumentalister.

 • Litterär gestaltning ställer ut på Chalmersgatan hela sommaren

  [2019-06-10] Under hela sommaren kan förbipasserande få se en utställning om översättning i utställningsmontrarna på Chalmersgatan.

 • Se bilder från vårens examensutställning

  [2019-06-03] Följ med in på vernissagen i Kajskjul 113 och ta del av stämningen och de storartade verken av våra begåvade studenter.

 • Linnarhult - visionen om en aktiv mötesplats i nordöstra Göteborg

  [2019-05-31] 1 juni redovisar HDK:s masterstudenter i design sina förslag på hur Linnarhult kan bli en aktiv mötesplats som kretsar kring mat, odling, design, konst och arkitektur.

 • Tre nya professorer från HDK på Göteborgs universitet

  [2019-05-29] Varje år arrangeras en ceremoni där universitetets nya professorer välkomnas. Sammanlagt blev Göteborgs universitet 38 nya professorer rikare i år, varav tre kommer från Högskolan för design och konsthantverk.

 • Ovanligt operaprojekt skildras i ny dokumentärfilm

  [2019-05-29] I en ny dokumentärfilm i fyra delar bjuds tittaren in att följa med bakom kulisserna på produktionen av operan Dido and Aeneas vid Högskolan för scen och musik.

 • Thomas Ostermeier och Hito Steyerl nya hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten

  [2019-05-22] Thomas Ostermeier, regissör och konstnärlig ledare för teatern Schaubühne i Berlin, och Hito Steyerl, konstnär, filmare och professor i mediekonst på Universität der Künste i Berlin, har utsetts till hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

 • Göteborgsvarvets medalj 2019 designad av smyckekonstnär från HDK

  [2019-05-17] Therese Johansson som studerar Smyckekonst på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, har formgett årets medalj till Göteborgsvarvet. Det är löparna själva som röstat fram Therese medalj bland designförslagen som kom in.

 • Annika von Hausswolff och Carl Hammoud invalda i Konstakademien

  [2019-05-16] Idag tillkännagavs att fotografen och konstnären Annika von Hausswolff är en av åtta nya ledamöter vid Konstakademien. Annika von Hausswolff undervisar till vardags studenter på masterprogrammet i fotografi på Akademin Valand, Göteborgs universitet. Bland de invalda finns även Carl Hammound, konstnär och alumn vid Akademin Valand.

 • Ny professor synliggör förändringar i Arktis

  [2019-05-10] Idag installeras Tyrone Martinsson som professor i fotografi vid Göteborgs universitet. Tyrone Martinsson forskar om fotografi och visuell kommunikation i relation till miljö och klimatfrågor.

 • Stort antal stipendier delades ut till studenter

  [2019-05-02] Studenter på en rad utbildningar på Högskolan för scen och musik har fått ta emot stipendier.

 • Prisregn över Valandstudenter på filmfestival i helgen

  [2019-04-30] Frame Filmfestival är en årlig kortfilmfestival anordnad av Kultur i Väst. När årets upplaga arrangerades den 26¿27 april på Bio Roy i Göteborg fanns både studenter från film och fri konst bland vinnarna.

 • Hoptrasslade språk i fokus i ny avhandling

  [2019-04-29] Den 3 maj disputerar Imri Sandström i litterär gestaltning på Akademin Valand, Göteborgs universitet, med avhandlingen Tvärsöver otysta tider / Across Unquiet Times. Avhandlingen undersöker vad som händer när olika typer av språk läses genom varandra.

 • Musikalen Little Women får Sverigepremiär i examensföreställning

  [2019-04-26] Nu gör avgångsstudenterna på musikalprogrammet vid Högskolan för scen och musik sig redo för yrkeslivet genom vårens examensföreställning. Den 3 maj är det Sverigepremiär av musikalen Little Women baserad på Louisa May Alcotts klassiska bok som i år firar 150 år.

 • Tradition, yta och förfall i årets examensutställningar på Akademin Valand

  [2019-04-23] Under helgen 26-27 april öppnar fyra avgångsklasser från Akademin Valand vid Göteborgs universitet sina examensutställningar.

 • Musiker hittar nya vägar genom andra konstformer

  [2019-04-16] Genom samarbeten med konstnärer från andra fält kan musiker ta till sig metoder från andra konstformer. På så vis kan de befria sig från den norm om specialisering som i dag präglar musikhögskolor. Hur detta arbete kan gå till i praktiken visas i en ny avhandling vid Högskolan för scen och musik.

 • Minnesvärd utställning om saker vi glömmer

  [2019-04-15] Den 27 april 2019 invigs avgångsutställningen med studenter från Masterprogrammet i fri konst vid Akademin Valand på Göteborgs Konsthall. Årets utställning heter Things We Will Forget och behandlar att fenomen som vi idag uppfattar som permanenta i framtiden kommer att glömmas bort. Den insikten kan i sin tur öppna för nya sätt att se på världen.

 • Konferens om dekoloniserande pedagogik

  [2019-04-11] Valand Academy välkomnar dig till en tredagars workshopskonferens för diskussioner om dekoloniserande pedagogik samt estetiska och etiska dimensioner för bildframställning i film och fotografi.

 • Hendrik Zeitler ställer ut på Stadsmuseet

  [2019-04-08] Under åtta år dokumenterade fotografen, läraren och Hammarkullebon Hendrik Zeitler naturen runt Hammarkullen. Nu ställs ett urval av bilderna ut på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen "424 " Hammarkullens natur¿ öppnar lördagen den 13 april.

 • Studenter från HDK ställer ut på Milan Design Week

  [2019-04-08] Mellan den 9 och 14 april under Milan Design Week fyller svenska formgivare och designföretag den officiella Sverigeutställningen "HEMMA gone wild" med sina verk. Utställningen är en uppföljning på förra årets utställning "HEMMA - Stories of home". Även då bidrog studenter från HDK med egna verk.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?