Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Linnarhult - visionen om en aktiv mötesplats i nordöstra Göteborg

  [2019-05-31] 1 juni redovisar HDK:s masterstudenter i design sina förslag på hur Linnarhult kan bli en aktiv mötesplats som kretsar kring mat, odling, design, konst och arkitektur.

 • Tre nya professorer från HDK på Göteborgs universitet

  [2019-05-29] Varje år arrangeras en ceremoni där universitetets nya professorer välkomnas. Sammanlagt blev Göteborgs universitet 38 nya professorer rikare i år, varav tre kommer från Högskolan för design och konsthantverk.

 • Ovanligt operaprojekt skildras i ny dokumentärfilm

  [2019-05-29] I en ny dokumentärfilm i fyra delar bjuds tittaren in att följa med bakom kulisserna på produktionen av operan Dido and Aeneas vid Högskolan för scen och musik.

 • Thomas Ostermeier och Hito Steyerl nya hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten

  [2019-05-22] Thomas Ostermeier, regissör och konstnärlig ledare för teatern Schaubühne i Berlin, och Hito Steyerl, konstnär, filmare och professor i mediekonst på Universität der Künste i Berlin, har utsetts till hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

 • Göteborgsvarvets medalj 2019 designad av smyckekonstnär från HDK

  [2019-05-17] Therese Johansson som studerar Smyckekonst på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, har formgett årets medalj till Göteborgsvarvet. Det är löparna själva som röstat fram Therese medalj bland designförslagen som kom in.

 • Annika von Hausswolff och Carl Hammoud invalda i Konstakademien

  [2019-05-16] Idag tillkännagavs att fotografen och konstnären Annika von Hausswolff är en av åtta nya ledamöter vid Konstakademien. Annika von Hausswolff undervisar till vardags studenter på masterprogrammet i fotografi på Akademin Valand, Göteborgs universitet. Bland de invalda finns även Carl Hammound, konstnär och alumn vid Akademin Valand.

 • Ny professor synliggör förändringar i Arktis

  [2019-05-10] Idag installeras Tyrone Martinsson som professor i fotografi vid Göteborgs universitet. Tyrone Martinsson forskar om fotografi och visuell kommunikation i relation till miljö och klimatfrågor.

 • Stort antal stipendier delades ut till studenter

  [2019-05-02] Studenter på en rad utbildningar på Högskolan för scen och musik har fått ta emot stipendier.

 • Prisregn över Valandstudenter på filmfestival i helgen

  [2019-04-30] Frame Filmfestival är en årlig kortfilmfestival anordnad av Kultur i Väst. När årets upplaga arrangerades den 26¿27 april på Bio Roy i Göteborg fanns både studenter från film och fri konst bland vinnarna.

 • Hoptrasslade språk i fokus i ny avhandling

  [2019-04-29] Den 3 maj disputerar Imri Sandström i litterär gestaltning på Akademin Valand, Göteborgs universitet, med avhandlingen Tvärsöver otysta tider / Across Unquiet Times. Avhandlingen undersöker vad som händer när olika typer av språk läses genom varandra.

 • Musikalen Little Women får Sverigepremiär i examensföreställning

  [2019-04-26] Nu gör avgångsstudenterna på musikalprogrammet vid Högskolan för scen och musik sig redo för yrkeslivet genom vårens examensföreställning. Den 3 maj är det Sverigepremiär av musikalen Little Women baserad på Louisa May Alcotts klassiska bok som i år firar 150 år.

 • Tradition, yta och förfall i årets examensutställningar på Akademin Valand

  [2019-04-23] Under helgen 26-27 april öppnar fyra avgångsklasser från Akademin Valand vid Göteborgs universitet sina examensutställningar.

 • Musiker hittar nya vägar genom andra konstformer

  [2019-04-16] Genom samarbeten med konstnärer från andra fält kan musiker ta till sig metoder från andra konstformer. På så vis kan de befria sig från den norm om specialisering som i dag präglar musikhögskolor. Hur detta arbete kan gå till i praktiken visas i en ny avhandling vid Högskolan för scen och musik.

 • Minnesvärd utställning om saker vi glömmer

  [2019-04-15] Den 27 april 2019 invigs avgångsutställningen med studenter från Masterprogrammet i fri konst vid Akademin Valand på Göteborgs Konsthall. Årets utställning heter Things We Will Forget och behandlar att fenomen som vi idag uppfattar som permanenta i framtiden kommer att glömmas bort. Den insikten kan i sin tur öppna för nya sätt att se på världen.

 • Konferens om dekoloniserande pedagogik

  [2019-04-11] Valand Academy välkomnar dig till en tredagars workshopskonferens för diskussioner om dekoloniserande pedagogik samt estetiska och etiska dimensioner för bildframställning i film och fotografi.

 • Hendrik Zeitler ställer ut på Stadsmuseet

  [2019-04-08] Under åtta år dokumenterade fotografen, läraren och Hammarkullebon Hendrik Zeitler naturen runt Hammarkullen. Nu ställs ett urval av bilderna ut på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen "424 " Hammarkullens natur¿ öppnar lördagen den 13 april.

 • Studenter från HDK ställer ut på Milan Design Week

  [2019-04-08] Mellan den 9 och 14 april under Milan Design Week fyller svenska formgivare och designföretag den officiella Sverigeutställningen "HEMMA gone wild" med sina verk. Utställningen är en uppföljning på förra årets utställning "HEMMA - Stories of home". Även då bidrog studenter från HDK med egna verk.

 • Minnesord över hedersdoktor Agnès Varda

  [2019-04-05] I slutet av förra veckan kom beskedet om den franska regissören Agnès Vardas bortgång. År 2008 utnämndes Agnès Varda till hedersdoktor på Filmhögskolan, nuvarande Akademin Valand. Gunilla Burstedt var tidigare prefekt på Filmhögskolan och den som tog initiativ till att föreslå Agnès Varda som hedersdoktor. Här skriver hon ett kort minnesord.

 • Save the date för PARSE-konferensen 13-15 november

  [2019-03-29] Boka redan nu den 13-15 november i din kalender för PARSE forskningskonferens. För tredje gången samlas drygt 200 forskare och konstnärer från hela världen för att utbyta kunskap och idéer, underhålla och få nya kontakter och gemensamt stärka den konstnärliga forskningen.

 • Träffa oss på Vetenskapsfestivalen 1-12 april

  [2019-03-22] Missa inte höjdpunkterna i programmet där medarbetare och studenter från Högskolan för scen och musik, Akademin Valand och HDK - Högskolan för design och konsthantverk medverkar.

 • Göteborg kan bli Sveriges första UNESCO City of Literature

  [2019-03-22] Kommunstyrelsen beslutade i förra veckan att Göteborg ska ansöka om att bli en UNESCO City of Literature. Akademin Valand står bakom skrivelsen som föregick beslutet. - Det är en jättefin möjlighet att tillsammans med en rad andra litterära aktörer driva på den redan starka utvecklingen av Göteborg som litteraturstad, säger Sofia Gräsberg, enhetschef för litterär gestaltning på Akademin Valand.

 • Konstnärligt talat: Premiär för ny samtalsserie i barmiljö

  [2019-02-26] Under året bjuder Högskolan för scen och musik in till fyra måndagskvällar om utbildning och forskning med fokus på samtidsfrågor. Hur kan vi spetsa vår verksamhet ytterligare och gå i täten för konstnärlig och pedagogisk utveckling? Hur kan vi bli än mer relevanta som en viktig röst i samhället? Och hur kan vårt hus Artisten fortsätta att utvecklas som en kreativ och välkomnande mötesplats för alla?

 • Kandidatprogram för dig som vill jobba med litteratur

  [2019-02-19] Nu öppnar ansökan till kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta brett med litteratur. Ansök senast 15 mars.

 • Världsunikt instrument invigs i Göteborg

  [2019-02-19] Den 21-24 februari invigs ett unikt instrument i Tyska kyrkan i Göteborg: Ett claviorganum, en kombination av orgel och cembalo.

 • Posthumanistiskt konstprojekt med ån Viskan och dess omgivningar

  [2019-02-14] Vilka relationer kan ett vattendrag ha till de växter, djur och människor som det passerar? Det är en fråga projektledarna Theo Ågren och Thomas Laurien från HDK hoppas få svar på i konstprojektet Skimmer och härvor i Viskadalen.

 • Ljudkonst ett samspel mellan konstnär och platsens förutsättningar

  [2019-02-14] Ljudinstallationer kan på ett påtagligt sätt ändra människors upplevelse av offentliga platser. Men det är viktigt att konstnären först skaffar sig en förståelse för de villkor som finns inbyggda i platsen, och hur ljudkonsten kan förändra upplevelsen av den. Detta undersöks i en avhandling från Högskolan för scen och musik.

 • Nya sommarkurser för lärare i grund- och förskola

  [2019-02-08] Den 20 februari öppnar ansökningsperioden för fyra nya sommarkurser som ges sommaren 2019 på Högskolan för scen och musik. Tre av dem vänder sig till yrkesverksamma pedagoger inom förskolan som vill fördjupa sig i estetiska ämnen. Den fjärde riktar sig till yrkesverksamma lärare i grundskolan t o m årskurs 6. Kurserna är på 5 poäng var och består av seminarier och workshops i juni och augusti, samt självstudier i juli.

 • Vems hand är det som gör? Ny avhandling i konsthantverk

  [2019-02-06] Frida Hållander, doktorand i konsthantverk på Konstfack, disputerar med avhandlingen "Vems hand är det som gör? En systertext om konst/hantverk, klass, feminism och om viljan att ta strid."

 • Hedersdoktor Tomas Söderberg har gått ur tiden

  [2019-02-05] Tomas Söderberg, hedersdoktor vid Göteborgs universitet och ordförande för Torsten Söderbergs stiftelse, avled i början av året. Han blev 82 år gammal.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?