Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Nya band mellan Göteborgs universitet och Arizona State University

  [2019-01-09] Professor Kajsa G. Eriksson är forskare och undervisar vanligtvis i bild med inriktning gestaltning på Högskolan för design och konsthantverks bildlärarprogram i Göteborg. Under hösten 2019 kommer hon undervisa vid Herberger Institute for Design and the Arts vid Arizona State University i USA.

 • HDK medverkar i en unik samverkansplattform för trätillverkning

  [2019-01-09] EU, genom Tillväxtverket, har beviljat sju miljoner kronor i stöd till projektet Trämanufaktur ¿ tillverka i trä. Även Västra Götalands regionutvecklingsnämnd bidrar med dryga 7 miljoner. Det innebär en total satsning på 19 miljoner kronor för att skapa en testmiljö och ett utvecklingscentrum för industriell trätillverkning i Västra Götaland.

 • The 'essentially' feminine - ny bok ute nu!

  [2018-12-20] A mapping through artistic practice of the feminine territory offered by Early Modern Music.

 • Bli doktorand i musikalisk gestaltning

  [2018-12-18] Högskolan för scen och musik utlyser en doktorandanställning i musikalisk gestaltning med studiestart höstterminen 2019. Tjänsten börjar den 1 september 2019. Sista dagen för att lämna in ansökan är 1 mars 2019.

 • Vi minns Gunnar Sjöström, 1928-2018

  [2018-12-13] Den tidigare rektorn för Musikhögskolan, Gunnar Sjöström, har gått bort. Gunnar Sjöström var verksam på Musikhögskolan mellan 1966 och mitten av 1990-talet.

 • Skrivarkurs öppnar för sen anmälan

  [2018-12-10] Den 14 december öppnar Akademin Valand kursen Genom Skriften för sen anmälan. Kursen är en fristående skrivarkurs för dig som är eller är på väg att bli svensklärare. Du som söker kan också vara lärare i annat ämne och intresserad av skönlitteratur.

 • Dido and Aeneas - ett storskaligt examensprojekt i nygammal skrud

  [2018-12-03] Höstens slutproduktion på operaprogrammet på Högskolan för scen och musik är större än någonsin tidigare. Projektet inkluderar studenter från inte mindre än fyra olika utbildningar som är i full gång med att repetera inför premiären den 8 december.

 • Konsthistoriker från Massachusetts till HDK

  [2018-11-27] Ezra Shales, historiker inom konsthantverk och design, kommer gästa HDK som forskare och föreläsare från december 2018 till maj 2019 genom ett stipendium från Fulbright Public Policy Fellowship.

 • Julmarknad på HDK: 30 nov-2 dec

  [2018-11-26] Julmarknad på HDK är julmarknaden för dig som är nyfiken på morgondagens konstnärer, designers och konsthantverkare. Och för dig som letar efter unika julklappar.

 • Upptäck konstnärliga studier

  [2018-11-22] Missa inte öppet hus på Akademin Valand fredagen 30 november. Under dagen anordnas workshops, presentationer och rundvisningar som ger en bild av hur det är att vara student vid institutionen.

 • Nytt masterprogram i opera

  [2018-11-21] Hösten 2019 startar ett nytt masterprogram i opera vid Högskolan för scen och musik. Programmet ges i nära samarbete med bland annat GöteborgsOperan och riktar sig både till den som just gått en kandidatutbildning i opera eller motsvarande, och till sångare med längre yrkeserfarenhet.

 • Studenter tolkar världen genom fotomediet i ny utställning i Malmö

  [2018-11-19] På fredag den 23 november öppnar grupputställningen "Rest Assured in Unknown Places" på Galleri Format i Malmö. I utställningen medverkar nio internationella konstnärer som läser sista året på masterprogrammet i fotografi på Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

 • Christopher Gleeson ställer ut på Dubai Design Week

  [2018-11-15] Global Grad Show är en utställning på den årliga designveckan i Dubai där utvalda projekt av studenter från designskolor över hela världen visas upp. Christopher Gleeson som tog sin examen i Design på HDK våren 2018 ställer ut med sitt verk Unwanted Toys.

 • Multiinstrumentalisten Ross Daly ny gästlärare på Högskolan för scen och musik

  [2018-11-09] Den hyllade musikern Ross Daly är en virtuos på flera instrument från den östra medelhavsregionen och Asien, som den kretensiska lyran och den afghanska lutan rabab. Han har spelat in över 30 album och uppträtt över hela världen. Med stöd från Stenastiftelsen blir han gästlärare på Högskolan för scen och musik inom programmet Artist in residence.

 • 10,7 miljoner kr till ny nationell forskarskola i bild- och slöjdpedagogik

  [2018-11-06] HDK har tillsammans med ytterligare en institution vid GU, jämte Konstfack och Stockholms universitet blivit beviljade medel från Vetenskapsrådet för att starta en nationell forskarskola för doktorander i bild- och slöjdpedagogik. Tarja Karlsson Häikiö, professor i visuell och materiell kultur på HDK, är projektledare för den nya skolan.

 • Nya professorer i bild, konsthantverk och design

  [2018-10-31] Vi välkomnar Kajsa G Eriksson, Anja Bache och Judith Seng till deras nya befattningar som professorer på HDK.

 • Grattis Tom Cubbin till 2,5 miljoner kr i anslag från Riksbankens Jubileumsfond!

  [2018-10-26] HDK:s Tom Cubbin har fått det stora anslaget till ett forskningsprojekt där han kommer analysera konsthantverk från manliga gay läder- och fetischkulturer.

 • Akademin Valand och HDK söker enhetschef

  [2018-10-18] I januari 2020 går Akademin Valand och HDK - Högskolan för design och konsthantverk samman och bildar en helt ny institution för design och konst. Nu söker vi en enhetschef som ska leda enheten för fri konst och som från januari 2020 blir den nya enheten för fri konst och konsthantverk. Ansökningstiden är förlängd och går ut 7 december 2018.

 • Barn till högutbildade föräldrar överrepresenterade i kulturskolan

  [2018-10-11] Barns ursprung och föräldrarnas utbildningsnivå och kulturella kapital har stor betydelse för om barn deltar i och uppskattar kulturskolans frivilliga utbildningar. Den typiska svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar, visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

 • HDK-studenter tilldelas stipendium från Eric Ericsons stiftelse

  [2018-10-11] Två studenter tilldelas stipendium från Eric Ericsons stiftelse

 • Hur kommer AI att påverka arbetet i kulturella och kreativa fält?

  [2018-10-09] Elena Raviola är professor i design med inriktning Business and Design vid Göteborgs universitet. Hennes forskning riktar in sig på organisering av kreativt arbete som design och journalistik, med särskilt intresse för gränslandet mellan kultur och ekonomi. Nu vill hon undersöka hur artificiell intelligens (AI) kan komma att påverka dessa yrken.

 • Kulturnytt granskar teaterhögskolor ett år efter #metoo

  [2018-10-05] Ett år efter startskottet för #metoo visar Sveriges Radios Kulturnytt i en genomgång av de svenska teaterhögskolorna att flera förändringar gjorts vad gäller arbetsmiljö, färre när det kommer till själva undervisningen. Högskolan för scen och musik hör dock till undantagen, här har man infört en obligatorisk värdegrundskurs och nya kursmål om respekt för genus och jämlikhet.

 • Pop-up museum för konstnärlig forskning med deltagare från HDK

  [2018-09-28] Konstnärlig forskning i fokus på utställningen Museum of Artistic Research, MoAR, i Barockhallen på Historiska muséet i Stockholm.

 • Forskning om musikens känslomässiga potential får fem miljoner från VR

  [2018-09-26] Vetenskapsrådet (VR) har beslutat om projektbidrag i årets stora utlysning inom konstnärlig forskning. Drygt fem miljoner kronor, det näst största bidraget, går till ett forskningsprojekt vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

 • Möte mellan digitala och textila konsttekniker ger nya uttryck

  [2018-09-25] När digitala tekniker överförs på textil skapas nya intressanta uttryck. Det visar en ny avhandling i digital gestaltning. Startpunkten för forskningen var när doktoranden och konstnären David McCallum insåg att det fanns likheter mellan att sticka och skriva mjukvara för datorer.

 • Bildberättande med Tarja Karlsson Häikiö på årets bokmässa

  [2018-09-24] Ett huvudtema på årets Bokmässa i Göteborg är bild. Frågeställningar som hur vi påverkas av bilder och hur vi berättar med bilder kommer tas upp och diskuteras av bland andra Tarja Karlsson Häikiö, lärare på HDK och professor i visuell och materiell kultur med inriktning mot bild.

 • Gabriela Pichler och Ruben Östlund till Bokmässan

  [2018-09-21] Filmenheten vid Akademin Valand är medarrangörer till tre seminariepunkter på årets Bokmässa. Bland de medverkande finns bland annat alumnen Gabriela Pichler och alumn och konstnärlig rådgivare Ruben Östlund.

 • Perspektiv på rättvisa vid antagning till konsthögskolor diskuteras i ny artikel

  [2018-09-19] Alla har inte samma chans att bli antagna till konsthögskolor. I en nyligen publicerad artikel tittar Cecilia Torquato, lektor i film på Akademin Valand vid Göteborgs universitet, närmare på det svenska urvalssystemet.

 • Minnen och sinnen på Takenaka Carpentery Tools Museum

  [2018-09-18] Sedan några år tillbaka har HDK-programmet Möbeldesign med inriktning trä samarbetat med det japanska universitetet Kobe Design University, KDU. Nu ställer studenter från de två skolorna ut tillsammans efter att ha fått briefen Design for memory and senses.

 • Nytt kandidatprogram i litterär gestaltning

  [2018-09-13] Nu startar första klassen på det helt nya kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Författarna Malin Lindroth och Elisabeth Hjorth är nyrekryterade för att undervisa på programmet.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?