Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Ny utbildning för pedagoger i kulturskolan - diskuteras i Almedalen

  [2018-07-02] En inkluderande kulturskola för barn i hela landet, oavsett bakgrund. Det är målet när sex lärosäten nu tar fram nya utbildningar för pedagoger i kulturskolan. Men vilken kompetens behöver de? Vad tänker högskolorna och vad säger kulturskolorna själva?

 • Temadag om film och demokrati under Almedalen

  [2018-06-25] Kan kameran och bilden bli ett lika självklart kommunikationsmedel som pennan och pappret? Måndag 2 juli håller Akademin Valand och föreningen Forum för Visuell Praktik en temadag om film och demokrati på Biograf Borgen i Visby.

 • Call for submissions - forskning på temat Art and Migration

  [2018-06-15] Universitets plattform för konstnärlig forskning, PARSE, öppnar nu "Call for submissions" för forskning med inriktning Art and Migration. Alla bidrag kommer att genomgå en peer review granskning. Skicka in senast 7 oktober.

 • Nya prefekten: tillsammans kan vi sätta en agenda för konstens roll i samhället

  [2018-06-07] En konstnärlig hedonist med stor erfarenhet från tvärvetenskapliga miljöer och utvecklingsprocesser. Så beskriver Troels Degn Johansson sig själv. Från 2019 är han ny prefekt på Akademin Valand och från 2020 på den nya institutionen "HDK-Valand".

 • Tom Eccles och Lena Willemark nya hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten

  [2018-05-31] Lena Willemark, folkmusiksångare, svensk riksspelman och kompositör, och Tom Eccles, curator och chef för Bard CCS, New York har utsetts till hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

 • Sanne Kofod Olsen blir ny dekan på Konstnärliga fakulteten

  [2018-05-25] I september tar Sanne Kofod Olsen över som dekan på Göteborgs universitets konstnärliga fakultet. Hon har tidigare varit chef för Museet for Samtidskunst och rektor för Konstakademin i Köpenhamn.

 • Jyoti Mistry ny filmprofessor på Akademin Valand

  [2018-05-23] Den internationellt erkända filmskaparen och forskaren Jyoti Mistry är ny professor i film på Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Jyoti Mistry har mångårig erfarenhet både från arbete med filmutbildning och med egen konstnärlig verksamhet.

 • Open call: Art and Work

  [2018-05-21] PARSE, Platform for Artistic Research Sweden, efterlyser nu forskningsartiklar/-arbeten för publicering inom temat Art and Work. Den 30 juni är senaste dag att skicka in ditt bidrag, som kan vara i form av text, video, bild och/eller ljud.

 • Bli projektledare för kulturskolesatsningen

  [2018-05-04] Är du en erfaren projektledare med högskoleutbildning i konstnärliga eller pedagogiska ämnen? Nu söker Konstnärliga fakulteten en projektledare till arbetet med att ta fram konstnärliga och pedagogiska utbildningar för kulturskolan. Sök anställningen senast den 24 maj.

 • Hanna Hallgren ny docent på Konstnärliga fakulteten

  [2018-05-03] Konstnärliga fakulteten har antagit Hanna Hallgren som docent i genusvetenskap. Hanna Hallgren är professor i Litterär gestaltning på Akademin Valand, forskar inom konst och genusvetenskap och är även verksam som poet.

 • Nya institutionen "Valand-HDK" söker administrativ chef

  [2018-04-17] Konstnärliga fakulteten söker nu en chef till den nya institutionens, Valand-HDK:s, administrativa enhet, och som inledningsvis kommer att vara administrativ chef på Akademin Valand. Ansök senast den 8 maj.

 • Forskare i DN om Svenska Akademien

  [2018-04-17] Måndag 16 april hade 227 forskare, bland dem ett par från Konstnärliga fakulteten, en debattartikel i DN om att Svenska Akademien nu saknar legitimitet.

 • Göteborgs universitet får 4,5 miljoner för att utbilda fler lärare till kulturskolan

  [2018-04-13] Göteborgs universitet är ett av de sex lärosäten som får medel för att utbilda fler lärare till kulturskolan.

 • 8 mars - hitta forskare och experter på Konstnärliga fakulteten

  [2018-03-08] För sjunde gången, alltid på 8 mars, har Göteborgs universitet sammanställt en lista med forskare, som förutom att de är experter inom sitt område, också har det gemensamt att de är kvinnor. Här är några av dem!

 • Konstnärliga tolkningar av brasiliansk fjäderkrona på Världskulturmuseet

  [2018-02-23] Studenter i konsthantverk medverkar i utställningen Feathers på Världskulturmuseet.

 • Miljoner till forskning om design av organisationer

  [2018-02-15] Anna Rylander Eklund, lektor på HDK har fått drygt 2,6 miljoner kronor i stöd till sitt forskningsprojekt "Att organisera design och designa organisationer för förändring".

 • Hedersdoktor uppmärksammades under konsert

  [2018-02-14] I samband med fredagens konsert vid Högskolan för scen och musik överlämnades under högtidliga former hatt, diplom och ring till Hedersdoktor Christian Zacharias, dirigent.

 • Seminarium - skriva forskningsansökningar

  [2018-02-13] Vässa din förmåga att skriva ansökningar om forskningsmedel. Få hjälp om du just nu sliter med en ansökan och ta del av andras erfarenheter och kompetens om du tänker skriva en i framtiden. 20 februari på Valand.

 • River of Light: Ljuståg genom Göteborg

  [2018-02-12] Under FN:s världsdag för social rättvisa den 20 februari kommer Göteborg lysas upp av egentillverkade ljuslyktor, designade av barn och ungdomar. Lyktorna tillverkas på HDK under hela sportlovsveckan. Välkommen att delta!

 • Bli doktorand i scenisk gestaltning eller i musikalisk gestaltning

  [2018-02-05] Högskolan för scen och musik utlyser två nya doktorandtjänster. En i scenisk gestaltning och en i musikalisk gestaltning. Båda tjänster börjar den 1 september 2018. Sista dagen för att lämna in ansökan är 18 mars.

 • Symposium om konstens historia inom psykiatrin

  [2018-02-05] Konstverksamhet inom psykiatrin har en lång historia i Göteborg genom studieverksamheten på Lillhagens sjukhus. Vid ett endagssymposium på Akademin Valand den 21 februari sätts konstens betydelse för återhämtning från psykiskt lidande åter i fokus.

 • Bli doktorand inom estetiska ämnen i utbildningsvetenskap

  [2018-01-26] Du som har en lärarexamen kan nu söka en doktorandplats på universitets gemensamma forskarskola CUL, Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning. Ansök senast den 11 mars.

 • Nästa seminarium omvårdnad som ämne 31/1

  [2018-01-26] Seminarieserie Omvårdnad som ämne

 • The square Oscarsnominerad

  [2018-01-24] Stort grattis till Ruben Östlund, adjungerad professor vid Akademin Valand, och teamet bakom filmen The Square! Vilken inspiration för alla oss som pluggar och undervisar inom film på Göteborgs universitet.

 • Arkiv för queer rörlig bild startar i Sverige

  [2018-01-23] Ett av världens första arkiv för queer rörlig bild startar i Sverige under namnet "The Swedish Archive for Queer Moving Image".

 • Nya institutionen "Valand-HDK" söker prefekt

  [2018-01-19] Konstnärliga fakulteten söker nu en prefekt som ska leda den nya institutionen "Valand-HDK". Sök tjänsten senast den 25 februari.

 • Rektor Eva Wiberg om #Akademiuppropet: "Det måste ta stopp!"

  [2017-11-27] Under flera veckor har tusentals kvinnor från många branscher gått samman och gjort olika upprop mot övergrepp och sexuella trakasserier. Under fredagskvällen publicerade Svenska Dagbladet #Akademiuppropet. De 2 400 kvinnor som skrivit under kräver att den sexism som kvinnor utsätts för inom akademin tas på allvar och får ett slut.

 • Fler insatser mot sexuella trakasserier

  [2017-11-15] Den senaste tidens rapporter i media visar att insatser som gjorts hittills har inte varit tillräckliga. Nu inleder vi ett arbete för att se vilka åtgärder vi på Konstnärliga fakulteten behöver göra för att bryta tystnadskulturen och förhindra trakasserier.

 • Jenny Tunedal nominerad till Augustpriset

  [2017-10-26] Jenny Tunedal, universitetslektor på Akademin Valand, är nominerad till Augustpriset för sin bok Rosor skador. "En komplex poetisk form som bär fram de allra starkaste av känslor", skriver juryn i sin motivering.

 • Dubbel släppfest för Imri Sandströms

  [2017-10-06] Dubbel släppfest för publikationen Välkommen till dubbel släppfest på Galleri Verkligheten i Umeå, fredag 6 oktober kl. 19.00.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?