Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Konstnärligt talat: Premiär för ny samtalsserie i barmiljö

  [2019-02-26] Under året bjuder Högskolan för scen och musik in till fyra måndagskvällar om utbildning och forskning med fokus på samtidsfrågor. Hur kan vi spetsa vår verksamhet ytterligare och gå i täten för konstnärlig och pedagogisk utveckling? Hur kan vi bli än mer relevanta som en viktig röst i samhället? Och hur kan vårt hus Artisten fortsätta att utvecklas som en kreativ och välkomnande mötesplats för alla?

 • Kandidatprogram för dig som vill jobba med litteratur

  [2019-02-19] Nu öppnar ansökan till kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta brett med litteratur. Ansök senast 15 mars.

 • Världsunikt instrument invigs i Göteborg

  [2019-02-19] Den 21-24 februari invigs ett unikt instrument i Tyska kyrkan i Göteborg: Ett claviorganum, en kombination av orgel och cembalo.

 • Posthumanistiskt konstprojekt med ån Viskan och dess omgivningar

  [2019-02-14] Vilka relationer kan ett vattendrag ha till de växter, djur och människor som det passerar? Det är en fråga projektledarna Theo Ågren och Thomas Laurien från HDK hoppas få svar på i konstprojektet Skimmer och härvor i Viskadalen.

 • Ljudkonst ett samspel mellan konstnär och platsens förutsättningar

  [2019-02-14] Ljudinstallationer kan på ett påtagligt sätt ändra människors upplevelse av offentliga platser. Men det är viktigt att konstnären först skaffar sig en förståelse för de villkor som finns inbyggda i platsen, och hur ljudkonsten kan förändra upplevelsen av den. Detta undersöks i en avhandling från Högskolan för scen och musik.

 • Nya sommarkurser för lärare i grund- och förskola

  [2019-02-08] Den 20 februari öppnar ansökningsperioden för fyra nya sommarkurser som ges sommaren 2019 på Högskolan för scen och musik. Tre av dem vänder sig till yrkesverksamma pedagoger inom förskolan som vill fördjupa sig i estetiska ämnen. Den fjärde riktar sig till yrkesverksamma lärare i grundskolan t o m årskurs 6. Kurserna är på 5 poäng var och består av seminarier och workshops i juni och augusti, samt självstudier i juli.

 • Vems hand är det som gör? Ny avhandling i konsthantverk

  [2019-02-06] Frida Hållander, doktorand i konsthantverk på Konstfack, disputerar med avhandlingen "Vems hand är det som gör? En systertext om konst/hantverk, klass, feminism och om viljan att ta strid."

 • Hedersdoktor Tomas Söderberg har gått ur tiden

  [2019-02-05] Tomas Söderberg, hedersdoktor vid Göteborgs universitet och ordförande för Torsten Söderbergs stiftelse, avled i början av året. Han blev 82 år gammal.

 • Återvunna kläder blir till möbler genom unikt samarbete

  [2019-02-04] Studenter på HDK har i samarbete med två svenska företag utforskat möjligheterna att skapa möbler av återvunna textilier. Nu visas projektet "Searching for Circles" på Stockholm Furniture Fair 5-9 februari, 2019.

 • "A second ago". 12 berättelser om design som kan förändra världen.

  [2019-02-01] Utställningen A Second ago visas på Stockholm Furniture & Light Fair 5-9 februari.

 • Anders Hagberg blir professor i musikalisk gestaltning

  [2019-01-29] Anders Hagberg är lärare på musikutbildningarna med inriktning improvisation och världsmusik. Han är också internationellt verksam som flöjtist, saxofonist och kompositör. Nu befordras han till professor i musikalisk gestaltning.

 • Fyra vinnare från HDK i Ung Svensk Form 2019

  [2019-01-28] Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och utställning för unga svenska designers som uppmärksammar behovet av att skapa kreativt utrymme inom designarbetet. I år är det inte mindre än fyra formgivare från HDK med olika inriktningar som prickat in vinnarkriterierna.

 • Bli doktorand inom estetiska ämnen i utbildningsvetenskap, inriktning bild eller slöjd

  [2019-01-24] Göteborgs universitets gemensamma forskarskola CUL (Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning) utlyser doktorandplatser.

 • Studenter ställer ut fotoböcker om livsval och drömmar

  [2019-01-23] På lördag den 26 jan öppnar fotoutställningen "Ordna livet - sjutton böcker" på Göteborgs stadsmuseum. I utställningen ställer fotostudenter från Akademin Valand ut fotoböcker som de gjort i relation till Stadsmuseets utställning "Jobba, leva, bo - bilder av ett samhälle".

 • Film och samtal på Akademin Valand under Göteborgs Film Festival

  [2019-01-22] Under Göteborgs Film Festival kommer studenter på Akademin Valand visa film och arrangera samtal och seminarier i skolans gallerier och Bio Valand. Alla programpunkter är gratis och inget festivalpass behövs.

 • David Dencik i artist talk om filmskådespeleri

  [2019-01-17] Som en del av sitt treåriga residens vid Högskolan för scen och musik (HSM) kommer David Dencik hålla gemensamma masterclasses för scenkonststudenterna vid HSM såväl som Akademin Valands filmstudenter. Dencik kommer också ge ett artist talk öppet för allmänheten torsdag 31 januari.

 • Nya band mellan Göteborgs universitet och Arizona State University

  [2019-01-09] Professor Kajsa G. Eriksson är forskare och undervisar vanligtvis i bild med inriktning gestaltning på Högskolan för design och konsthantverks bildlärarprogram i Göteborg. Under hösten 2019 kommer hon undervisa vid Herberger Institute for Design and the Arts vid Arizona State University i USA.

 • HDK medverkar i en unik samverkansplattform för trätillverkning

  [2019-01-09] EU, genom Tillväxtverket, har beviljat sju miljoner kronor i stöd till projektet Trämanufaktur ¿ tillverka i trä. Även Västra Götalands regionutvecklingsnämnd bidrar med dryga 7 miljoner. Det innebär en total satsning på 19 miljoner kronor för att skapa en testmiljö och ett utvecklingscentrum för industriell trätillverkning i Västra Götaland.

 • The 'essentially' feminine - ny bok ute nu!

  [2018-12-20] A mapping through artistic practice of the feminine territory offered by Early Modern Music.

 • Vi minns Gunnar Sjöström, 1928-2018

  [2018-12-13] Den tidigare rektorn för Musikhögskolan, Gunnar Sjöström, har gått bort. Gunnar Sjöström var verksam på Musikhögskolan mellan 1966 och mitten av 1990-talet.

 • Skrivarkurs öppnar för sen anmälan

  [2018-12-10] Den 14 december öppnar Akademin Valand kursen Genom Skriften för sen anmälan. Kursen är en fristående skrivarkurs för dig som är eller är på väg att bli svensklärare. Du som söker kan också vara lärare i annat ämne och intresserad av skönlitteratur.

 • Dido and Aeneas - ett storskaligt examensprojekt i nygammal skrud

  [2018-12-03] Höstens slutproduktion på operaprogrammet på Högskolan för scen och musik är större än någonsin tidigare. Projektet inkluderar studenter från inte mindre än fyra olika utbildningar som är i full gång med att repetera inför premiären den 8 december.

 • Konsthistoriker från Massachusetts till HDK

  [2018-11-27] Ezra Shales, historiker inom konsthantverk och design, kommer gästa HDK som forskare och föreläsare från december 2018 till maj 2019 genom ett stipendium från Fulbright Public Policy Fellowship.

 • Julmarknad på HDK: 30 nov-2 dec

  [2018-11-26] Julmarknad på HDK är julmarknaden för dig som är nyfiken på morgondagens konstnärer, designers och konsthantverkare. Och för dig som letar efter unika julklappar.

 • Upptäck konstnärliga studier

  [2018-11-22] Missa inte öppet hus på Akademin Valand fredagen 30 november. Under dagen anordnas workshops, presentationer och rundvisningar som ger en bild av hur det är att vara student vid institutionen.

 • Nytt masterprogram i opera

  [2018-11-21] Hösten 2019 startar ett nytt masterprogram i opera vid Högskolan för scen och musik. Programmet ges i nära samarbete med bland annat GöteborgsOperan och riktar sig både till den som just gått en kandidatutbildning i opera eller motsvarande, och till sångare med längre yrkeserfarenhet.

 • Studenter tolkar världen genom fotomediet i ny utställning i Malmö

  [2018-11-19] På fredag den 23 november öppnar grupputställningen "Rest Assured in Unknown Places" på Galleri Format i Malmö. I utställningen medverkar nio internationella konstnärer som läser sista året på masterprogrammet i fotografi på Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

 • Christopher Gleeson ställer ut på Dubai Design Week

  [2018-11-15] Global Grad Show är en utställning på den årliga designveckan i Dubai där utvalda projekt av studenter från designskolor över hela världen visas upp. Christopher Gleeson som tog sin examen i Design på HDK våren 2018 ställer ut med sitt verk Unwanted Toys.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?