Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Multiinstrumentalisten Ross Daly ny gästlärare på Högskolan för scen och musik

  [2018-11-09] Den hyllade musikern Ross Daly är en virtuos på flera instrument från den östra medelhavsregionen och Asien, som den kretensiska lyran och den afghanska lutan rabab. Han har spelat in över 30 album och uppträtt över hela världen. Med stöd från Stenastiftelsen blir han gästlärare på Högskolan för scen och musik inom programmet Artist in residence.

 • 10,7 miljoner kr till ny nationell forskarskola i bild- och slöjdpedagogik

  [2018-11-06] HDK har tillsammans med ytterligare en institution vid GU, jämte Konstfack och Stockholms universitet blivit beviljade medel från Vetenskapsrådet för att starta en nationell forskarskola för doktorander i bild- och slöjdpedagogik. Tarja Karlsson Häikiö, professor i visuell och materiell kultur på HDK, är projektledare för den nya skolan.

 • Nya professorer i bild, konsthantverk och design

  [2018-10-31] Vi välkomnar Kajsa G Eriksson, Anja Bache och Judith Seng till deras nya befattningar som professorer på HDK.

 • Grattis Tom Cubbin till 2,5 miljoner kr i anslag från Riksbankens Jubileumsfond!

  [2018-10-26] HDK:s Tom Cubbin har fått det stora anslaget till ett forskningsprojekt där han kommer analysera konsthantverk från manliga gay läder- och fetischkulturer.

 • Akademin Valand och HDK söker enhetschef

  [2018-10-18] I januari 2020 går Akademin Valand och HDK - Högskolan för design och konsthantverk samman och bildar en helt ny institution för design och konst. Nu söker vi en enhetschef som ska leda enheten för fri konst och som från januari 2020 blir den nya enheten för fri konst och konsthantverk. Ansök senast 28 november 2018.

 • Barn till högutbildade föräldrar överrepresenterade i kulturskolan

  [2018-10-11] Barns ursprung och föräldrarnas utbildningsnivå och kulturella kapital har stor betydelse för om barn deltar i och uppskattar kulturskolans frivilliga utbildningar. Den typiska svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar, visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

 • HDK-studenter tilldelas stipendium från Eric Ericsons stiftelse

  [2018-10-11] Två studenter tilldelas stipendium från Eric Ericsons stiftelse

 • Hur kommer AI att påverka arbetet i kulturella och kreativa fält?

  [2018-10-09] Elena Raviola är professor i design med inriktning Business and Design vid Göteborgs universitet. Hennes forskning riktar in sig på organisering av kreativt arbete som design och journalistik, med särskilt intresse för gränslandet mellan kultur och ekonomi. Nu vill hon undersöka hur artificiell intelligens (AI) kan komma att påverka dessa yrken.

 • Kulturnytt granskar teaterhögskolor ett år efter #metoo

  [2018-10-05] Ett år efter startskottet för #metoo visar Sveriges Radios Kulturnytt i en genomgång av de svenska teaterhögskolorna att flera förändringar gjorts vad gäller arbetsmiljö, färre när det kommer till själva undervisningen. Högskolan för scen och musik hör dock till undantagen, här har man infört en obligatorisk värdegrundskurs och nya kursmål om respekt för genus och jämlikhet.

 • Pop-up museum för konstnärlig forskning med deltagare från HDK

  [2018-09-28] Konstnärlig forskning i fokus på utställningen Museum of Artistic Research, MoAR, i Barockhallen på Historiska muséet i Stockholm.

 • Forskning om musikens känslomässiga potential får fem miljoner från VR

  [2018-09-26] Vetenskapsrådet (VR) har beslutat om projektbidrag i årets stora utlysning inom konstnärlig forskning. Drygt fem miljoner kronor, det näst största bidraget, går till ett forskningsprojekt vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

 • Möte mellan digitala och textila konsttekniker ger nya uttryck

  [2018-09-25] När digitala tekniker överförs på textil skapas nya intressanta uttryck. Det visar en ny avhandling i digital gestaltning. Startpunkten för forskningen var när doktoranden och konstnären David McCallum insåg att det fanns likheter mellan att sticka och skriva mjukvara för datorer.

 • Bildberättande med Tarja Karlsson Häikiö på årets bokmässa

  [2018-09-24] Ett huvudtema på årets Bokmässa i Göteborg är bild. Frågeställningar som hur vi påverkas av bilder och hur vi berättar med bilder kommer tas upp och diskuteras av bland andra Tarja Karlsson Häikiö, lärare på HDK och professor i visuell och materiell kultur med inriktning mot bild.

 • Gabriela Pichler och Ruben Östlund till Bokmässan

  [2018-09-21] Filmenheten vid Akademin Valand är medarrangörer till tre seminariepunkter på årets Bokmässa. Bland de medverkande finns bland annat alumnen Gabriela Pichler och alumn och konstnärlig rådgivare Ruben Östlund.

 • Perspektiv på rättvisa vid antagning till konsthögskolor diskuteras i ny artikel

  [2018-09-19] Alla har inte samma chans att bli antagna till konsthögskolor. I en nyligen publicerad artikel tittar Cecilia Torquato, lektor i film på Akademin Valand vid Göteborgs universitet, närmare på det svenska urvalssystemet.

 • Minnen och sinnen på Takenaka Carpentery Tools Museum

  [2018-09-18] Sedan några år tillbaka har HDK-programmet Möbeldesign med inriktning trä samarbetat med det japanska universitetet Kobe Design University, KDU. Nu ställer studenter från de två skolorna ut tillsammans efter att ha fått briefen Design for memory and senses.

 • Nytt kandidatprogram i litterär gestaltning

  [2018-09-13] Nu startar första klassen på det helt nya kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Författarna Malin Lindroth och Elisabeth Hjorth är nyrekryterade för att undervisa på programmet.

 • Pakistanska konstnärer nekas inresetillstånd till seminarium

  [2018-09-13] På fredag skulle konstnärerna Salman Khan, Sajid Khan och Wajahat Saeed från Pakistan delta i ett seminarium om drönare i Göteborg. Symposiet arrangeras av Hasselbladstiftelsen och Akademin Valand, Göteborgs universitet och utgår från det gemensamma projektet Drone Vision. Nu visar det sig att alla tre konstnärer nekas visum av svenska ambassaden i Pakistan.

 • Akademin Valand söker professor i fotografi

  [2018-09-05] Nu finns det chans att bli en del av Akademin Valands fotokollegium. Du som söker ska ha doktorsexamen och dokumenterad förmåga att bedriva forskning. Ansök senast 31 oktober 2018.

 • Konsthantverk och design som utmanar normer

  [2018-09-05] Maja Gunn är sedan december professor i konsthantverk på HDK Steneby i Dals Långed och arbetar framförallt med textilier och kläder. Hon utforskar dess politiska och sociala funktioner, som till exempel i hennes avhandling Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity där hon undersöker hur kläder och design kan utmana heteronormativitet.

 • Akademin Valand söker redaktör för projektet Our Many Europes

  [2018-08-29] Akademin Valand har fått ett fyraårigt EU-stöd för museiforskningsnätverket L'Internationale. Nu söker vi en redaktör för L'Internationale Online - ett livligt forum för spridning av forskning och åsikter om konst, kultur och samhälle.

 • Översättarslam och svordomar under Rum för översättning

  [2018-08-27] Nu är programmet klart för årets Rum för översättning. Under tre dagar kan Bokmässans besökare få ett översättarperspektiv på allt från nonsensspråk till teckenspråk och fula ord.

 • Therese Johansson designar medaljen till Göteborgsvarvet 2019

  [2018-08-07] Tre studenter vid smyckekonstprogrammet på HDK, Therese Johansson, Marielle Janfalk och Sanne Höglund, har deltagit i en designtävling för Göteborgsvarvets medalj 2019.

 • Ny utbildning för pedagoger i kulturskolan - diskuteras i Almedalen

  [2018-07-02] En inkluderande kulturskola för barn i hela landet, oavsett bakgrund. Det är målet när sex lärosäten nu tar fram nya utbildningar för pedagoger i kulturskolan. Men vilken kompetens behöver de? Vad tänker högskolorna och vad säger kulturskolorna själva?

 • Temadag om film och demokrati under Almedalen

  [2018-06-25] Kan kameran och bilden bli ett lika självklart kommunikationsmedel som pennan och pappret? Måndag 2 juli håller Akademin Valand och föreningen Forum för Visuell Praktik en temadag om film och demokrati på Biograf Borgen i Visby.

 • Call for submissions - forskning på temat Art and Migration

  [2018-06-15] Universitets plattform för konstnärlig forskning, PARSE, öppnar nu "Call for submissions" för forskning med inriktning Art and Migration. Alla bidrag kommer att genomgå en peer review granskning. Skicka in senast 7 oktober.

 • Nya prefekten: tillsammans kan vi sätta en agenda för konstens roll i samhället

  [2018-06-07] En konstnärlig hedonist med stor erfarenhet från tvärvetenskapliga miljöer och utvecklingsprocesser. Så beskriver Troels Degn Johansson sig själv. Från 2019 är han ny prefekt på Akademin Valand och från 2020 på den nya institutionen "HDK-Valand".

 • Tom Eccles och Lena Willemark nya hedersdoktorer på Konstnärliga fakulteten

  [2018-05-31] Lena Willemark, folkmusiksångare, svensk riksspelman och kompositör, och Tom Eccles, curator och chef för Bard CCS, New York har utsetts till hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

 • Sanne Kofod Olsen blir ny dekan på Konstnärliga fakulteten

  [2018-05-25] I september tar Sanne Kofod Olsen över som dekan på Göteborgs universitets konstnärliga fakultet. Hon har tidigare varit chef för Museet for Samtidskunst och rektor för Konstakademin i Köpenhamn.

 • Jyoti Mistry ny filmprofessor på Akademin Valand

  [2018-05-23] Den internationellt erkända filmskaparen och forskaren Jyoti Mistry är ny professor i film på Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Jyoti Mistry har mångårig erfarenhet både från arbete med filmutbildning och med egen konstnärlig verksamhet.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?