Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • 8 mars - hitta forskare och experter på Konstnärliga fakulteten

  [2018-03-08] För sjunde gången, alltid på 8 mars, har Göteborgs universitet sammanställt en lista med forskare, som förutom att de är experter inom sitt område, också har det gemensamt att de är kvinnor. Här är några av dem!

 • Konstnärliga tolkningar av brasiliansk fjäderkrona på Världskulturmuseet

  [2018-02-23] Studenter i konsthantverk medverkar i utställningen Feathers på Världskulturmuseet.

 • Miljoner till forskning om design av organisationer

  [2018-02-15] Anna Rylander Eklund, lektor på HDK har fått drygt 2,6 miljoner kronor i stöd till sitt forskningsprojekt "Att organisera design och designa organisationer för förändring".

 • Hedersdoktor uppmärksammades under konsert

  [2018-02-14] I samband med fredagens konsert vid Högskolan för scen och musik överlämnades under högtidliga former hatt, diplom och ring till Hedersdoktor Christian Zacharias, dirigent.

 • Seminarium - skriva forskningsansökningar

  [2018-02-13] Vässa din förmåga att skriva ansökningar om forskningsmedel. Få hjälp om du just nu sliter med en ansökan och ta del av andras erfarenheter och kompetens om du tänker skriva en i framtiden. 20 februari på Valand.

 • River of Light: Ljuståg genom Göteborg

  [2018-02-12] Under FN:s världsdag för social rättvisa den 20 februari kommer Göteborg lysas upp av egentillverkade ljuslyktor, designade av barn och ungdomar. Lyktorna tillverkas på HDK under hela sportlovsveckan. Välkommen att delta!

 • Bli doktorand i scenisk gestaltning eller i musikalisk gestaltning

  [2018-02-05] Högskolan för scen och musik utlyser två nya doktorandtjänster. En i scenisk gestaltning och en i musikalisk gestaltning. Båda tjänster börjar den 1 september 2018. Sista dagen för att lämna in ansökan är 18 mars.

 • Symposium om konstens historia inom psykiatrin

  [2018-02-05] Konstverksamhet inom psykiatrin har en lång historia i Göteborg genom studieverksamheten på Lillhagens sjukhus. Vid ett endagssymposium på Akademin Valand den 21 februari sätts konstens betydelse för återhämtning från psykiskt lidande åter i fokus.

 • Bli doktorand inom estetiska ämnen i utbildningsvetenskap

  [2018-01-26] Du som har en lärarexamen kan nu söka en doktorandplats på universitets gemensamma forskarskola CUL, Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning. Ansök senast den 11 mars.

 • Nästa seminarium omvårdnad som ämne 31/1

  [2018-01-26] Seminarieserie Omvårdnad som ämne

 • The square Oscarsnominerad

  [2018-01-24] Stort grattis till Ruben Östlund, adjungerad professor vid Akademin Valand, och teamet bakom filmen The Square! Vilken inspiration för alla oss som pluggar och undervisar inom film på Göteborgs universitet.

 • Arkiv för queer rörlig bild startar i Sverige

  [2018-01-23] Ett av världens första arkiv för queer rörlig bild startar i Sverige under namnet "The Swedish Archive for Queer Moving Image".

 • Nya institutionen "Valand-HDK" söker prefekt

  [2018-01-19] Konstnärliga fakulteten söker nu en prefekt som ska leda den nya institutionen "Valand-HDK". Sök tjänsten senast den 25 februari.

 • Rektor Eva Wiberg om #Akademiuppropet: "Det måste ta stopp!"

  [2017-11-27] Under flera veckor har tusentals kvinnor från många branscher gått samman och gjort olika upprop mot övergrepp och sexuella trakasserier. Under fredagskvällen publicerade Svenska Dagbladet #Akademiuppropet. De 2 400 kvinnor som skrivit under kräver att den sexism som kvinnor utsätts för inom akademin tas på allvar och får ett slut.

 • Fler insatser mot sexuella trakasserier

  [2017-11-15] Den senaste tidens rapporter i media visar att insatser som gjorts hittills har inte varit tillräckliga. Nu inleder vi ett arbete för att se vilka åtgärder vi på Konstnärliga fakulteten behöver göra för att bryta tystnadskulturen och förhindra trakasserier.

 • Jenny Tunedal nominerad till Augustpriset

  [2017-10-26] Jenny Tunedal, universitetslektor på Akademin Valand, är nominerad till Augustpriset för sin bok Rosor skador. "En komplex poetisk form som bär fram de allra starkaste av känslor", skriver juryn i sin motivering.

 • Dubbel släppfest för Imri Sandströms

  [2017-10-06] Dubbel släppfest för publikationen Välkommen till dubbel släppfest på Galleri Verkligheten i Umeå, fredag 6 oktober kl. 19.00.

 • Konstens roll i klimatarbetet utforskas

  [2017-10-05] Plast i haven och stigande vattennivåer till följd av klimatförändringar är frågor som inte bara berör naturvetenskapen. Det menar konstvetaren Ann-Louise Sandahl som vill utforska konstens roll i klimat- och miljöarbetet och hur konsten kan bidra till att påverka.

 • Att skriva bland troll

  [2017-10-05] Till våren startar Akademin Valand en ny kurs i litterär gestaltning. Kursen, "FLIMMER - att skriva bland troll och cyborger", vänder sig till den som skriver och som är intresserad av det egna skrivandet i relation till internet och digitala miljöer.

 • Konstnärliga fakulteten söker ny dekan

  [2017-10-01] Just nu annonserar vi externt efter kandidater till posten som dekan, vi har utökat ansökningstiden till den 23 november. Hjälp oss gärna att sprida annonsen!

 • Sök postdok på HDK inriktning design, samhälle och migration

  [2017-06-16] HDK söker nyblivna doktorer till en postdok-tjänst med inriktning design, samhälle och migration. Ansök senast 15 augusti.

 • Ny satsning från HDK: OPEN WEEK - Göteborg designfestival, 20-26 november 2017

  [2017-05-31] Vad innebär det att vara ett öppet universitet? Under den nya satsningen OPEN WEEK - Göteborg designfestival kommer HDK, i samarbete med partners, att testa nya format för att synliggöra lärande inom design och konsthantverk. Ambitionen är att öppna för en kritisk diskussion som kan utveckla lärande, forskning och peka på framtida riktningar för design och hantverk.

 • Grattis till årets Carl Larsson-stipendiater

  [2017-05-31] Konstnärliga fakulteten säger grattis till Kajsa Antonsson, Elina Nilsson, Jere Aalto och Agnes Gidenstam som får årets Carl Larsson-stipendier.

 • Liz Wells och Christian Zacharias utsedda till hedersdoktorer

  [2017-05-29] Konstnärliga fakulteten har utsett Liz Wells till hedersdoktor i fotografi och Christian Zacharias till hedersdoktor i musikalisk gestaltning. De får utmärkelsen för att ha bidragit till fakultetens verksamhet på ett ovärderligt sätt.

 • Guldpalm till Ruben Östlunds The Square

  [2017-05-29] Ruben Östlund, adjungerad professor vid Akademin Valand, får filmvärldens finaste pris Guldpalmen för sin film The Square.

 • HDK-alumn Daniel Rybakken tilldelas Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017

  [2017-05-18] Årets mottagaren offentliggjordes på HDK under torsdag 18 maj. Fredag 19 maj ger Daniel Rybakken en öppen föreläsning (på engelska) på HDK, kl 13.00.

 • PARSE nr 5 "Management" ute nu

  [2017-05-15] Det senaste numret av konstnärliga fakultetens vetenskapliga tidskrift PARSE har temat Management. Vi utforskar förståelsen av management i bedydelsen förvaltning och ledning, arbetares motstånd mot förvaltning genom historien och vår förväntan på service från förvaltning.

 • Information till studenter och anställda som befann sig i Stockholm den 7 april

  [2017-04-07] Ett antal studenter och anställda vid Göteborgs universitet befann sig i Stockholm under fredagens misstänkta terrordåd. För de som behöver hjälp att hantera det de upplevt finns hjälp att få.

 • Ansökan till CUL forskarskola 2017 öppen

  [2017-02-17] Nu öppnar vi för ansökningar till CUL:s forskarskola 2017. Ansök senast 22 mars 2017.

 • Akademin Valand på Göteborg Film Festival!

  [2017-01-30] Intervju med Klara Björk, Universitetsadjunkt och enhetschef för film vid Akademin Valand, i Spionen.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?