Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Samtliga studentutställningar inom fri konst ställs in

  [2020-03-20] Galleri Konstepidemin och kandidatprogrammet i fri konst på HDK-Valand har efter noggranna överväganden kommit överens om att ställa in studentutställningen, Easy Target.

 • Utlysning licentiand i bildpedagogik och slöjdpedagogik

  [2020-03-19] Nu utlyser vi ett antal studieplatser med slutmål licentiatexamen i ämnet "Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap" och där inriktningen för denna utlysning är bildpedagogik och slöjdpedagogik. Sista dag att ansöka är 16 april.

 • Gemensamt uttalande angående examensutställningen At This Point

  [2020-03-19] Efter noga övervägande har Göteborgs Konsthall och masterprogrammet i fri konst på HDK-Valand kommit överens om att ställa in studentutställningen, At This Point. En kombination av orsaker gör att det inte längre är möjligt att gå vidare som planerat. Det är en stor besvikelse för alla inblandade; speciellt för konstnärerna och de många personer och institutioner som under flera månader arbetat tillsammans med dem för att förverkliga projekt.

 • Maja Daniels vinner Svenska Fotobokspriset 2020

  [2020-03-12] Maja Daniels, student på masterprogrammet i film på HDK-Valand, vinner Svenska Fotobokspriset 2020. Hon vinner med sin fotobok Elf Dalia (Mack Books) och sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, har Daniels skapat en dialog som synliggör det levande språket älvdalska.

 • Åldrande och hållbarhet i HDK-Valands montrar på Möbelmässan

  [2020-02-10] HDK-Valand deltar med två utställningar på i Stockholm Furniture and Light Fair den 4-8 februari. Genom projekten har studenterna utforskat hur design kan användas för att undersöka aspekter av social respektive miljömässig hållbarhet.

 • Två studenter från HDK-Valand nomineras till Svenska Fotobokspriset

  [2020-02-10] Bland de fem fotografer som nominerats till det prestigefyllda Svenska Fotobokspriset finns två studenter från HDK-Valand: Maja Daniels och Theo Elias. Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2020 koras den 11 mars på Bio Rio i Stockholm.

 • Improviserade pianoklanger påverkas av både publik och plats

  [2020-02-06] Improvisationspianisten Magda Mayas utforskar i en avhandling nya metoder och begrepp för att arbeta med klangfärg i relation till rum, rörelse och lyssnarens upplevelse. Detta gör hon genom skapandet och framförandet av en serie experimentella musikstycken.

 • Flera studentutställningar på HDK-Valand i januari

  [2020-01-13] Kända Göteborgsgator, konsthantverk och visuell litteratur. Under januari öppnar tre utställningar med studenter från HDK-Valand.

 • Sångare sökes till övningskör i dirigering

  [2020-01-09] Vill du sjunga i en kör? Vi söker körsångare till undervisning i kördirigering för studenter på kandidatprogrammet inriktning kyrkomusik. Undervisningen är en del av studenternas utbildning och leds av professor Jan Yngwe. Anmäl dig senast 4 februari.

 • Miljoner till konstnärlig forskning

  [2019-12-09] Två forskare på Akademin Valand vid Göteborgs universitet har beviljats sammanlagt 8,8 miljoner i bidrag av Vetenskapsrådet för konstnärlig forskning. Jeuno Kim, universitetslektor i fri konst, har tilldelats medel för ett projekt om den animerade bildens betydelse och Tyrone Martinsson, professor i fotografi, för sitt projekt om nya verktyg för att visualisera klimatförändringar.

 • Späckat program när Matilda Ernkrans besökte GU

  [2019-11-14] Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, bjöds på ett fullmatat program när hon den 12 november för första gången besökte Göteborgs universitet. - Vi vill visa både vår unika bredd och vår stora spetskompetens, förklarade rektor Eva Wiberg. Tyvärr hinner vi bara med några korta nedslag men förhoppningsvis kommer ministern snart tillbaka för att få veta mer.

 • Handdukar för hållbarhet

  [2019-10-16] Hållbarhet är ett begrepp som är väl etablerat och utbrett i Sverige, men så är inte nödvändigtvis fallet överallt i världen. För att förhoppningsvis kunna sprida lite av den svenska miljömedvetenheten till universitetets internationella gäster bestämde sig Welcome Services för att låta ta fram en kökshandduk med ett motiv som skulle ge tips på hur det går att hitta en mer hållbar livsstil.

 • Miljoner till konstnärlig forskning

  [2019-10-08] Två forskare på Akademin Valand vid Göteborgs universitet har beviljats sammanlagt 8,8 miljoner i bidrag av Vetenskapsrådet för konstnärlig forskning. Jeuno Kim, universitetslektor i fri konst, har tilldelats medel för ett projekt om den animerade bildens betydelse och Tyrone Martinsson, professor i fotografi, för sitt projekt om nya verktyg för att visualisera klimatförändringar.

 • Forskningsprojektet I sin linda ställs ut. En studie om mötet mellan tyg och människa.

  [2019-10-04] Textilkonstnär Birgitta Nordström, tidigare lektor och doktorand på HDK, har under ett antal år undersökt mötet mellan textil och död. Nu visar Textilmuseet bårtecken och svepefiltar för barn som ingått i hennes forskning.

 • Isabelle van Keulen och Ross Daly i konsert med musikstudenter 31 oktober

  [2019-09-24] Tango, Vivaldi och musik från östra medelhavsområdet: I en kalejdoskopisk konsert 31 oktober i Kronhuset i Göteborg möter studenter från Högskolan för scen och musik två världsledande artister: Isabelle van Keulen och Ross Daly. Båda är internationellt verksamma musiker som periodvis undervisar på musikerutbildningarna, inom ramen för ett artist in residenceprogram med stöd från Stenastiftelsen.

 • Gemensamt öppet hus för design och konst

  [2019-09-24] Missa inte Akademin Valand och HDK:s gemensamma öppet hus den 11 oktober. Under dagen anordnas workshops, presentationer och rundvisningar som ger en bild av hur det är att läsa konstnärliga ämnen.

 • Open call: Nyskriven svensk musikal sökes

  [2019-09-19] Högskolan för scen och musik i Göteborg, Kulturhuset Spira, Wermland Opera och Scenkonst Öst verkar genom projektet Musikalplattformen för en konstnärlig utvecklingen och breddad representation av nyskriven svensk musikal. Vi utlyser härmed ett open call för nyskrivna musikalverk! Var med och pitcha - skicka in ditt bidrag 10-23 oktober 2019.

 • Ny kurs i konstnärlig utveckling och kulturellt företagande

  [2019-08-26] Art and Business är ett pilotprojekt som arrangeras i samarbete mellan Högskolan för scen och musik och Kulturakademin, Kultur i Väst samt ADA, en del av Business Region Göteborg. Under hösten 2019 ges professionella utövare en unik möjlighet att delta i en serie workshops inom konstnärlig utveckling och kulturellt företagande. Kursen består av tre delar: Entreprenörskap, Konstnärlig utveckling - arbeta med feedback, och Konstnärlig utveckling - bygg din egen handlingsplan.

 • Indiska fotokonstnärer gästar Akademin Valand i september

  [2019-08-19] I september anordnas ett symposium på Akademin Valand, Göteborgs universitet, som lyfter hur fotografi kan användas för att synliggöra sociala, politiska och miljömässiga utmaningar. Bland de medverkande finns flera av Indiens stora samtida fotokonstnärer.

 • Alumn från HDK vinnare i Adobe Awards 2019

  [2019-08-19] Anna Pers Bräcke som tog sin kandidatexamen i design på HDK 2018 står som vinnare i kategorin illustrationer i Adobe Awards 2019. Stort grattis till Anna!

 • Gratis sånglektioner - ansökan öppen nu

  [2019-08-14] Är du intresserad att få gratis lektioner i sång på Högskolan för scen och musik? Ta chansen att bli övningselev och träffa en av våra musiklärarstudenter vid ca 10 tillfällen under hösten. Undervisningen är en del av lärarstudenternas utbildning och handleds av en lärare från Högskolan för scen och musik vid 1-2 av dessa tillfällen. Om du är över 18 år är du välkommen att söka.

 • Lou Yongqi ny ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien

  [2019-08-12] HDK:s gästprofessor Lou Yonqi, som också är dekan på Tongji University i Kina, har nyligen valts in som utländsk ledamot till Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

 • HDK-studenter bakom medaljen till GöteborgsVarvet 2020. Rösta på din favorit!

  [2019-07-01] 1-31 juli kan du rösta på den medalj som du vill ska pryda de dryga 60 000 löparna på GöteborgsVarvet 2020.

 • Nu öppnar ansökan till forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik

  [2019-06-27] 1 juli öppnar ansökan till forskarutbildning inom den nya nationella forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik. Forskarskolan är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Konstfack och Stockholms universitet.

 • Klart med bygge av Konstnärliga fakultetens nya hus

  [2019-06-26] Nu är det äntligen bestämt att Högskolan för scen och musik ska byggas till och byggas om till ett nytt hus som rymmer hela Konstnärliga fakulteten. Det nya huset ska enligt den preliminära planen stå klart för inflyttning 2025. - Det känns fantastiskt att vi nu beslutat att göra den här satsningen, säger Sanne Kofod Olsen, dekan på Konstnärliga fakulteten.

 • Samhällsutveckling och rättigheter i Almedalen

  [2019-06-25] Akademin Valand och Högskolan för design och konsthantverk medverkar i både temadagar och seminarier under årets Almedalsvecka. Temat för programpunkterna är hur kameran kan användas som verktyg för samhällsutveckling samt konflikten mellan frihet och ansvar.

 • Dekanbrev juni

  [2019-06-18] Nyheter till fakultetens medarbetare om bland annat: Tack för trevlig sommarfest, bygg-besked om Konst2025 och saker på gång i höst.

 • Träffa oss i Almedalen

  [2019-06-18] Konstnärliga fakulteten finns på plats i Visby under Almedalsveckan där vi bland annat diskuterar betydelsen av konstnärliga ämnen i skolan tillsammans med kulturminister Amanda Lind och visar hur kamerans kan användas som verktyg för samhällsutvecking.

Fler nyheter

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2018-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?