Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Våra två institutioner

Konstnärliga fakulteten har utbildningar och forskning i konstnärliga ämnen. Vi samarbetar med Utbildningsvetenskapliga fakulteten om lärarutbildning i estetiska ämnen och slöjd, samt forskning om pedagogik och konstnärliga ämnen.

HDK-Valand - Högskolan för konst och design

Utbildning och forskning inom design, film, foto, fri konst, konsthantverk och litterär gestaltning. Vi utbildar också lärare inom bild och slöjd.

HDK-Valand finns i Göteborg samt vid Steneby i Dals Långed.

HDK-Valand bildades 1 janauri 2020, genom att Akademin Valand och HDK - Högskolan för design och konsthantverk, gick samman.

Högskolan för scen och musik

Utbildning och forskning i musik inom många olika genrer, komposition, dans, teater, musikal, performance, opera, teater och skådespeleri. Vi utbildar också lärare inom musik, dans och teater.

Campus Steneby

HDK-Valand har även utbildningar i konsthantverk, design och formgivning inom metall, trä, textill vid Steneby, som ligger i Dals Långed.

Nyheter

 • Flera studentutställningar på HDK-Valand i januari

  [2020-01-13] Kända Göteborgsgator, konsthantverk och visuell litteratur. Under januari öppnar tre utställningar med studenter från HDK-Valand.

 • Späckat program när Matilda Ernkrans besökte GU

  [2019-11-14] Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, bjöds på ett fullmatat program när hon den 12 november för första gången besökte Göteborgs universitet. - Vi vill visa både vår unika bredd och vår stora spetskompetens, förklarade rektor Eva Wiberg. Tyvärr hinner vi bara med några korta nedslag men förhoppningsvis kommer ministern snart tillbaka för att få veta mer.

 • Handdukar för hållbarhet

  [2019-10-16] Hållbarhet är ett begrepp som är väl etablerat och utbrett i Sverige, men så är inte nödvändigtvis fallet överallt i världen. För att förhoppningsvis kunna sprida lite av den svenska miljömedvetenheten till universitetets internationella gäster bestämde sig Welcome Services för att låta ta fram en kökshandduk med ett motiv som skulle ge tips på hur det går att hitta en mer hållbar livsstil.


 • Miljoner till konstnärlig forskning

  [2019-10-08] Två forskare på Akademin Valand vid Göteborgs universitet har beviljats sammanlagt 8,8 miljoner i bidrag av Vetenskapsrådet för konstnärlig forskning. Jeuno Kim, universitetslektor i fri konst, har tilldelats medel för ett projekt om den animerade bildens betydelse och Tyrone Martinsson, professor i fotografi, för sitt projekt om nya verktyg för att visualisera klimatförändringar.

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2020-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?