Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Steneby goes to Gothenburg

Som ett led i Stenebys arbete med att utveckla konstnärlig forskning kommer institutionen till Göteborg den 7 april för ett seminarium. Det är ett sätt att ta del av konstnärliga fakultetens kritiska massa och erfarenhet. De projekt som står på agendan ingår alla på olika sätt i Stenebys arbete med att dana en forskningsmiljö.

Konstnärlig individuell fördjupning är en kurs som riktar sig till före detta masterstudenter som vill fördjupa sitt arbete. Urban Jansson har sin bakgrund i smideskont. Han arbetar på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors, en skola med vilken Steneby har nära samarbete. Urbans huvudsyfte är att fördjupa sitt eget arbete för att utveckla sin lärarpraktik. Projektet han presenterar heter Fast och Flyktigt – ett projekt under arbete.

Ku-projekt är en självklar del i utvecklingen av en forskningsmiljö och Steneby har hitintills haft ett fåtal se (www.steneby.se/web/RED_10.aspx). Anna-lill Nilsson är lektor i fri konst / visuell gestaltning. Projektet hon presenterar heter Speglarnas Poetik. Det är en fortsättning av ett annat arbete – Reflexionspunkter Fenomenografi som metod (e-publicerad i Gupea).

Artists in Residence är en annan del av Stenebys initiering av forskning. Stenebys första Artist in Residence projekt heter Vränga – REGN. Under november och december 2010 skapade konstnären och doktorn i design Kajsa G. Eriksson tillsammans med konstnären Fredric Gunve ett ”efter katastrofen-scenario”: Under seminariet presenteras projektet och en testversion av en nyskapad kortlek används som verktyg i en workshop.

PROGRAM - 7 april, kl 15-20

15.00: Vernissage av den tillfälliga utställningen.
15.30: Introduktion av Jeff Kaller, rektor för Steneby, och koordinator Barbro Erlandsson Bratt.
15.45 – 16.00: Urban Jansson presenterar Fast Flyktigt. Kommentator: Barbara Häggdahl, HDK
16.00-16.40: Dialog
16.40-16.50: Paus
16.50-17.20: Anna-Lill Nilsson presenterar Speglarnas poetik. Diskussion. Kommentatorer: Henric Benesch, HDK, Carina Fihn, bokkonstnär, Eva Mark, filosof, Grundtviginstitutet.
17.20-18.00: Dialog
18.00-18.10: Paus
18.10-18.30: Fredric Gunve och Kajsa Eriksson presenterar Vränga -REGN. Kommentatorer, Marcus Jahnke HDK och Fredrik Nyberg, litterär gestaltning,
18.30-19.00: Vränga-REGN workshop.
19.00-19.10: Paus
19.10-19.50: Dialog

Lokal: Valand, våning 2, fd biblioteket, Vasagatan 50, Göteborg

Urban Jansson: Fast-Flyktigt

Urban Jansson är konstnär med bakgrund i smide. Han är utbildad vid Stenebyskolan. Idag är han verksam som lärare på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors, utövande konstnär och en av drivkrafterna bakom Not Quite [www.notquite.se]. Urban är idag också student på Stenebyskolan på en forskningsförberedande fördjupningskurs. ”Men för mig är detta fortfarande en mycket främmande värld”.

Mitt arbete består av två delar. Den ena delen är en gestaltningsproblematik som handlar om spänningen mellan det som är fast förankrat och det som är flytande och hur dessa tillstånd samspelar med varandra. Den andra delen handlar om hur jag tar mig an dessa problem och hur jag går tillväga för att söka svar, hur min kreativa process ser ut och vad som är mina drivkrafter. Syftet är att bättre förstå min och andras kreativa
processer. Genom ökad förståelse för min egen konstnärliga process och vilka metoder jag använder kan jag utveckla både mitt egna konstnärliga arbete och mig själv som konstnärlig pedagog.

En presentation av ett pågående projekt: Fast-Flyktigt

Speglarnas poetik. Ett KU-projekt

Anna-Lill Nilsson, är konstnär och lärare i visuell gestaltning och kommunikation på Steneby. Hon har haft KU-medel i tre år för att utveckla en metod för att samla in, strukturera och utvärdera material. Hon kallar det för Speglarnas poetik.

Speglarnas poetik är ett fenomenologiskt projekt där spegelbilden utforskas med utgångspunkt i experiment och personlig erfarenhet. I pilotprojektet testades fenomenografi (kvalitativ forskningsmetod) som ett sätt att samla in, strukturera och utvärdera. Resan började med spegelinstallationer i landskap och fortsatte med installationer i en mer urban miljö. Utgångspunkten var plana speglar som utvecklades till flytande spegelpyramider. I denna stund har de transformerats till kristallmottagare för drömmerier…

The Poetics of Mirrors is a phenomenological project based on mirror investigations. The studies are based in experiment and personal experience. In a pilot-project a qualitative research method (phenomenography) was tested to collect structure and evaluate the material. The journey begun with mirror installations in the landscape and was completed with installations in more urban areas. The starting-point was flat mirrors which were developed into floating pyramids. In this moment, they have transformed into crystal -sets for reveries

Artists in residence

Fredric Gunve och Kajsa Eriksson var bägge artists in residence på Steneby i november-december 2010. Under sin tid där arbetade de med ett projekt som heter VRÄNGA-REGN. Under projekttiden inbjöds studenterna till workshops där Fredric och Kajsa beskrev sin arbetsprocess som en forskningsprocess. Detta var en premiär för Steneby – och det har givit mersmak!

VRÄNGA-REGN

 

Programmet i sammanfattning

www.steneby.se

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2011-04-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?