Ny satsning från HDK: OPEN WEEK - Göteborg designfestival, 20-26 november 2017

Nyhet: 2017-05-31

Vad innebär det att vara ett öppet universitet? Under den nya satsningen OPEN WEEK - Göteborg designfestival kommer HDK, i samarbete med partners, att testa nya format för att synliggöra lärande inom design och konsthantverk. Ambitionen är att öppna för en kritisk diskussion som kan utveckla lärande och forskning och peka på framtida riktningar för design och hantverk.

Onkar Kular är, sedan hösten 2015, professor i designinterventioner på HDK. Uppdraget som curator/konstnärlig ledare för Göteborg designfestival passar väl med hans tidigare erfarenheter vid bland annat Royal College of Art i London.

– Under många år som lärare och curator har jag varit intresserad av att undersöka hur utbildningsinstitutioner samverkar med det omgivande samhället. Jag har varit särskilt intresserad av att utforska hur utställningar i design och konsthantverk kan fungera som läromiljöer där ny kunskap skapas och publiken aktiveras på nya sätt. OPEN WEEK, som skapas av både det etablerade och det nyskapande Göteborg, blir ett spännande tillfälle att testa nya sätt att engagera och samtala med en bredare publik, säger professor Onkar Kular.

Bakgrunden till HDK:s satsning på en designfestival var ursprungligen en önskan om att pröva nya sätt att presentera designstudenternas examensarbeten.
– Det traditionella utställningsformatet, som bygger på att objekt endast visas upp, passar inte med hur vi ser på design på HDK, säger professor Onkar Kular. Formatet passar dåligt med det process- och relationsbaserade och kritiska förhållningssätt som våra designstudenter har.

Ambitionen växte snabbt till att omfatta hela lärprocessen som fortsätter efter studierna, under hela i livet. OPEN WEEK blir ett tillfälle för nationella och internationella konstskolor, kulturinstitutioner, industri och utövare att utbyta tankar om konstnärliga utbildningars roll i samhället.

Genom utställningar, symposier, samtal, kvällsklasser och det årliga Öppet hus på HDK kommer OPEN WEEK – Göteborg designfestival 2017 att vara öppet för alla som vill delta i aktiviteter och diskussioner om design och konsthantverk, samhälle och utbildning. OPEN WEEK kommer att finnas närvarande med aktiviteter i centrum, i Göteborgs ytterområden och på andra ställen i regionen.

– Göteborg har en stor potential att bli ett internationellt centrum för design, konsthantverk, mode och arkitektur. Akademi, näringsliv och kulturinstitutioner måste se möjligheter och tillsammans lyfta Göteborg. Genom den här satsningen vill HDK visa på den styrka som redan finns, säger Ulf Dalnäs, prefekt på HDK.

Göteborgs designfestival är tänkt att vara ett årligt återkommande inslag i Göteborg.

SAMARBETEN
Diskussioner pågår med flera nätverk och institutioner om samarbete under veckan. Detta vet vi:

• HDK arrangerar konferensen Konsthantverk och etik i samarbete med Konsthantverkscentrum och Röhsska
• Röhsska öppnar upp delar av sitt hus under OPEN WEEK för att bli platsen för designstudenternas alternativa examensutställning
• Lärare, före detta studenter och forskare vid HDK kommer att möta Göteborgs kultur- och utbildningsinstitutioner, kreativa kollektiv och företag inom olika utforskande mötesplatser i Göteborgsregionen
• Röhsskas utställning med mottagaren av Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017, före detta HDK-studenten Daniel Rybakken, visas samtidigt på Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Daniel Rybakken kommer att medverka i Open week med en aktivitet på Stadsbibliotekets trappscen
• Landsarkivet blir platsen för en platsspecifik intervention
• The Gothenburg Award For Sustainable Development: samtal och workshops i samarbete med bland annat Chalmers med utgångspunkt i designfilosofin hos den chilenska arkitekten Alejandro Aravena som i år vann det prestigefyllda priset på en miljon svenska kronor.

Artikelkommentarer

Här kan du kommentera artikeln

Kommentera artikeln

OBS! Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör.

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2016-04-06