New Directions for design? Seminarium 22 november

Nyhet: 2016-10-24

Med anledning av offentliggörandet av Michael Treschow-stipendiet 2016, bjuder Business & Design Lab in till ett eftermiddagsseminarium 22 november, tillsammans med SVID, Stiftelsen Svenska Industridesign, Chalmers och ADA.

Sedan 2003 utdelas Michael Treschow-stipendiet på 100.000 kr till en lovande designstudent. En av förra årets stipendiater var student på HDK. Vi är därför mycket glada över att årets stipendium kommer att delas ut vid HDK i Göteborg och utnyttjar detta till att ordna ett seminarium kring frågan om framtiden för design.

Vem kommer att få stipendiet i år? Intressant fråga är också: vem kommer att få stipendiet om tio år (vi hoppas att stipendiet fortfarande delas ut då)? Under de senaste decennierna värderas design allt högre i företag och i den offentliga sektorns organisationer. Design har gått från materiellt baserade produkter till digitala och immateriella tjänster. Öppen och deltagande design gör användarna till med-designer. Vilken roll kommer då utbildade designer att ha i framtiden? Kan vi se några trender i designarbete, designforskning eller i utbildning av designer? I detta seminarium reflekterar några centrala aktörer kring detta på temat nya riktning för design. Seminariet är på engelska.

Seminariet är utan kostnad, men det finns endast ett begränsat antal platser så registrering krävs senast 18 nov: info@adasweden.se

Plats: HDK, aulan, Kristinelundsgatan 6-8

PROGRAMMET:
14:30 Kaffe och registrering

15:00
Välkommen
Ingrid Elam, Dekan Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet

Are we really all designers? Introduction to the seminar by
Lisbeth Svengren Holm, BDL and Robin Edman, SVID

Design in one social context:
- Child Culture Design: Carl Johan Skogh, HDK

Design in a technology context:
- Design Thinking: Lisa Carlgren, Chalmers

Design in a research context:
- Emerging trends in design + management research: Anna Rylander Eklund, HDK
- Accounts of ethics of Design: Andrew Whitcomb, Veryday

16:30 Break with refreshments

16:45
Design as a catalyst for change: Henning Rylander Eklund, HDK

Policy designer: New roles for designers in public organizations: Christian Bason, Danish Design Centre

Panel discussion led by Christian Bason:
What roles will designers play in the near and far future?
In the panel: Michael Treschow, Anna Rylander (HDK) Annie Hjälmeford (HDK) Johnny Friberg (HDK) Maria Elmquist (Chalmers) Ulises Navarro Aguiar (Handelshögskolan)

17:50
Scholarship award Michael Treschow, introduced by Robin Edman, SVID and Michael Treschow. Including this year’s scholarship recipient’s view upon new directions for design

18:25
Synthesis of design and management in Education: Per Cramér, Dean, School of Business, Economics and Law, University of Gothenburg

18:40 -19:00
MINGEL with some more refreshments
Participating speakers, discussants and audience.

Deltagande talare och diskutanter:
Andrew Whitcomb, design researcher, Veryday
Anna Rylander Eklund, HDK, lektor i design management,
Annie Hjälmeford, masterstudent, Child Culture Design, Michael Treschow stipendiat 2015
Carl-Johan Skogh, HDK, lektor i produktdesign, programansvarig Child Culture Design
Christian Bason, VD, Danskt Designcentrum
Henning Rylander Eklund, HDK, lektor i design, programansvarig Business & Design
Ingrid Elam, Konstnärliga Fakulteten Göteborgs universitet, dekan, professor i litterär gestaltning
Johnny Friberg, HDK, lektor i design, enhetschef institutionskollegiet design
Lisa Carlgren, Chalmers, lektor, avdelningen för Innovation och R&D Management
Lisbeth Svengren Holm, BDL/HDK, professor i design management, Föreståndare Business & Design Lab
Michael Treschow
Per Cramér, Handelshögskolan, Göteborgs universitet, rektor
Robin Edman, VD, Stiftelsen Svensk Industridesign, SVID
Ulises Navarro Aguiar, industridesigner, DESMA doktorand, Handelshögskolan, Göteborgs universitet
Du – deltagare i diskussionen

Artikeln publicerades först på: bdl.gu.se

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Konstnärliga fakultetskansliet|Sidan uppdaterades: 2016-04-06