• Rekordstort stipendium till Martha Ossowska Persson

[2015-03-27] Martha Ossowska Persson är mottagare av det största av tre Fredrik Roos-stipendier 2015. Som stipendiat får hon ställa ut på Moderna Museet i Malmö, samt 300 000 kronor. Konstnären tog examen i fri konst vid Akademin Valand, våren 2014.

• Valand15 omvandlar Vasagatan 33 till ett konstgalleri

[2015-03-13] Konsten som ska visas i en omvandlad lägenhet på Vasagatan 33 i Göteborg är skapad av studenter på Akademin Valand. Det blir första gången som alla examensutställningar visas samtidigt, på en och samma plats.

• Författare och konstnärer deltar i gränsöverskridande litteraturfestival

[2015-02-19] När Textival Litteraturfestival anordnas för åttonde gången, 27-28 mars, står litteraturens lager i fokus. Dessa lager ska undersökas genom historiska, sociala, politiska, materiella och estetiska dimensioner. Temat omfattar frågor om kropp, rörelse, makt, identitet och ska utröna litterära villkor och möjligheter.

• Doktorandplatser i ämnena musikpedagogik och musikalisk gestaltning utlyses

[2015-02-16] Högskolan för scen och musik anställer doktorander i ämnena musikpedagogik och musikalisk gestaltning med tillträde 1/9 2015. Anställningarna är på 100 procent och gäller i fyra år.

• Sommarkurs på konsthall förenar spelkultur med konst

[2015-02-10] Spelutveckling kombineras med konst när Akademin Valand och Högskolan i Skövde startar en ny sommarkurs, förlagd till Konsthallen på Skövde kulturhus. Tillsammans med lärare och internationella gästföreläsare ska kursdeltagarna utforska relationen mellan konst, lek och spel.

• Rekordmånga guldbaggar till Ruben Östlund

[2015-01-27] Guldbaggegalan 2015 blev Ruben Östlunds kväll, totalt tog hans film hem sex priser, vilket är rekord. Ruben Östlund prisades för Bästa klipp (tillsammans med Jacob Secher Schulsinger), Bästa manus samt Bästa regi. ¿Turist¿ vann dessutom kategorierna Bästa film, Bästa manliga biroll och Bästa foto.

• Valands inslag på Göteborg Film Festival 2015

[2015-01-27] Akademin Valand representeras med 24 filmer på Göteborg International Film Festival (GIFF) 2015. Filmerna är skapade av skolans nuvarande och tidigare studenter i film och fotografi. Flera studenter och medarbetare deltar i programpunkter under festivalen.

• Call for Contributions PARSE Journal Issue #3

[2015-01-15] Repetitions and Reneges: Interpretation, iteration, and re-performance across the arts.

• Bit i kunskapens frukt och bli slöjdlärare!

[2015-01-07] Det saknas behöriga slöjdlärare i skolan. I årskurserna 4¿6 är bara runt 40 procent av lärarna behöriga i ämnet. Fler än hälften av de lärare som är behöriga är 50 år eller äldre. Slöjdämnet är alltså i stort behov av lärare nu och i framtiden.

• Utlysning av tre doktorandtjänster i konstnärlig gestaltning

[2015-01-07] Våren 2015 tillsätts tre nya doktorander i ämnet konstnärlig gestaltning på Akademin Valand, Göteborgs universitet. Vill du bli en av dessa? Ansök senast 1 februari 2015.