• Nya tillskott för forskning

[2015-08-10] Akademin Valand utökar med tio nya forskningsanställningar. Totalt är det sex doktorander, två assistenter och två professorer som har anställts. De nya tillskotten ska stärka institutionens forskningsmiljö och förbättra kopplingen mellan forskning och övrig utbildning.

• Kulturaktörer intar Avenyn i 243 dagar

[2015-08-03] Den 12 augusti 2015 öppnar en ny mötesplats för konstutövare och publik på Kungsportsavenyn 25. Genom en mix av konstnärliga uttryck kommer platsen att erbjuda ett estetiskt, intellektuellt och utmanande initiativ i Göteborgs kulturliv.

• Carl Larsson-stipendiater 2015

[2015-06-02] Tre studenter vid Akademin Valand har mottagit Carl Larsson-stipendium för 2015. Stefan Jensen (i samarbete med Hannah MacFarlane), Matilda Enegren och Clara Olausson får 44 000 kronor vardera. Matilda Enegren tilldelas den del av stipendiet som innebär en två månaders vistelse på stiftelsen Grèz-sur-Loings gästhem Hotel Chevillon i Frankrike.

• HDK söker en professor och tre lektorer i design

[2015-05-06] HDK utlyser fyra lediga anställningar ¿ en professor i möbeldesign och tre universitetslektorer i design, varav en med inriktning mot designstudier. Sista ansökningsdag är den 25 maj 2015.

• Grupputställning markerar slutet och början

[2015-04-30] Göteborgs Konsthall inviger våren traditionsenligt med den årliga utställningen med 22 masterstudenter i fri konst och i fotografi från Akademin Valand. Varje verk förmedlar sin egen idé och bär sitt eget estetiska och konstnärliga uttryck i ett valt medium.

• Valands forskning representeras på Venedigbiennalen

[2015-04-23] The Valand Academy will be representing its research and research environment at the 56th Venice Biennale through three events at the 1st Research Pavillion,

• Ny avhandling undersöker minne och berättande

[2015-04-14] Minnesrörelser är titeln på en ny avhandling i litterär gestaltning som ställer frågor kring minne, fiktion, dokument och berättande. Ett insamlat dokumentärt material från Tyskland och Sverige med en tyngdpunkt i andra världskriget är utgångspunkten för poeten Helga Krooks femstämmiga berättarexperiment.

• Rekordstort stipendium till Martha Ossowska Persson

[2015-03-27] Martha Ossowska Persson är mottagare av det största av tre Fredrik Roos-stipendier 2015. Som stipendiat får hon ställa ut på Moderna Museet i Malmö, samt 300 000 kronor. Konstnären tog examen i fri konst vid Akademin Valand, våren 2014.

• Valand15 omvandlar Vasagatan 33 till ett konstgalleri

[2015-03-13] Konsten som ska visas i en omvandlad lägenhet på Vasagatan 33 i Göteborg är skapad av studenter på Akademin Valand. Det blir första gången som alla examensutställningar visas samtidigt, på en och samma plats.

• Författare och konstnärer deltar i gränsöverskridande litteraturfestival

[2015-02-19] När Textival Litteraturfestival anordnas för åttonde gången, 27-28 mars, står litteraturens lager i fokus. Dessa lager ska undersökas genom historiska, sociala, politiska, materiella och estetiska dimensioner. Temat omfattar frågor om kropp, rörelse, makt, identitet och ska utröna litterära villkor och möjligheter.