• Tomas Lundgren är årets Beckersstipendiat

[2016-01-27] Beckers konstnärsstipendium 2016 på 150.000 kronor har tilldelats Tomas Lundgren (1985) som tog masterexamen i fri konst vid Akademin Valand 2013. För kommande utställning på Färgfabriken i Stockholm har Lundgren producerat två nya serier med målningar.

• Nya initiativ för årets filmfestival

[2016-01-24] Under årets filmfestival i Göteborg presenteras 22 filmer som är skapade av regissörer med koppling till filmutbildningarna på Akademin Valand. Nytt för i år är att institutionen bjuder in till ett omfattande festivalprogram med bland annat filmvisningar, workshops och samtal.

• Barnfilmskolan hyllas för enastående insatser på Guldbaggegalan

[2016-01-18] Linda Sternö med kollegor har hedrats med Gullspiran för enastående insatser för svensk barnfilm genom det pedagogiska utvecklingsprojektet Barnfilmskolan vid Akademin Valand. Priset delades ut under Guldbaggegalan i Stockholm den 18 januari 2016.

• Mist Thorkelsdottir lämnar Högskolan för scen och musik

[2016-01-18] Prefekten för Högskolan för scen och musik, Mist Thorkelsdottir, har tråkigt nog valt att avsluta sitt uppdrag av familjeskäl. Vi beklagar detta men har full förståelse för hennes beslut och önskar henne all lycka och framgång.

• Utvalda kortfilmer med koppling till Akademin Valand

[2016-01-15] De två svenska filmer som är utvalda till Berlins filmfestivals internationella kortfilmstävling är skapade av regissörer med koppling till Akademin Valand. Det är "Hopptornet: 10 meter" av Axel Danielson (lärare) och Maximilien Van Aertryck (filmalumn) och "Moms on fire" av Joanna Rytel (fotoalumn) som tävlar om priset för bästa kortfilm.

• Spermahoran har världspremiär på filmfestivalen i Rotterdam

[2016-01-13] Kortfilmen "Spermahoran" har producerats inom Anna Linders forskning om queera rörliga bilder vid Akademin Valand. Nu är den utvald att visas på Rotterdams internationella filmfestival (IFFR) den 29-30 januari 2016.

• Konstnär från Nya Zeeland intar en betydande roll för svensk konstutbildning

[2016-01-12] Arbetet med att hitta en ny enhetschef för fri konst på Akademin Valand inleddes i slutet av 2014. Det har varit en lång process med ansökningar från olika delar av världen som nu har avslutats med rekryteringen av konstnären och pedagogen Maddie Leach.

• Annika Lundgren intervjuas om David Bowies konstnärskap

[2016-01-11] Konstnären Annika Lundgren, professor vid Akademin Valand i Göteborg, intervjuas av GP kring David Bowie. Få konstnärskap är så komplexa som hans, säger hon.

• Lotta Antonsson får Konstnärsnämndens långtidsstipendium

[2015-12-23] Konstnärsnämnden har tilldelat fotografen Lotta Antonsson ett långtidsstipendium på tio år. Långtidsstipendiet är 2015 på 133 500 kr.

• Efterlängtat examenstillstånd i dans till lärarutbildningen vid Göteborgs universitet

[2015-12-17] Från och med hösten 2016 kan man utbilda sig till ämneslärare i dans vid Göteborgs universitet. Därmed blir GU det enda lärosäte i Sverige som erbjuder ämneslärarprogram för samtliga estetiska skolämnen.