50%-seminarium med Joakim Andersson, doktorand i slöjd

Doktorandseminarium

Joakim Andersson, doktorand i estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap, diskuterar sitt pågående avhandlingsarbete. Avhandlingen fokuserar på kommunikation i hantverkbaserat lärande. Diskutand är Annelie Holmberg, Konstvetenskapliga institutionen, Textilvetenskap, Uppsala universitet.

Joakim Andersson om avhandlingen:
"Fokus för avhandlingen som skall diskuteras står kommunikation i hantverkbaserat lärande i slöjdverksamhet. Avhandlingsstudien tar sin utgångspunkt i lärarens och den lärandes kommunikation vid instruktion och information i det sociala läranderummet. I ett hantverksbaserat lärande används olika former av kommunikation, dels i det sociala, dels i det individuella läranderummet. Kommunikationsformer kan vara verbala eller icke verbala, de kan vara i form av kroppsliga handlingar, eller i kombination av olika kommunikations¬former. Teoretiskt tar avhandlingen sin utgångspunkt i det sociokulturella perspektivet, specifikt utgör mästarläran (Nielsen & Kvale, 2000) det sociala läranderummet, medan processens dialog (Illum, 2004) och färdighetstillägnelsen (Dreyfus & Dreyfus, 1991) utgör det individuella läranderummet. Avhandlingens empiri består av tre delstudier, två från olika slöjdlärarutbildningar och en studie i grundskolans slöjdundervisning."
Seminariet hålls på svenska. (delvis skånska)

Vänligen kontakta Joakim Andersson för att få texten via e-post, joakim.andersson@hdk.gu.se För doktorander kommer texten att vara tillgänglig i GUL.

Titel på avhandlingen: Kommunikation i hantverksbaserat lärande - att lära sig slöjda

Datum: 2017-09-28

Kategorier: Slöjd, Konst